Hlavní obsah

Hlavní cenu Anifilmu dostal film Správnej sound o kapele ze střední

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberecký festival Anifilm zná své vítěze. V mezinárodní soutěži celovečerních filmů pro dospělé získal hlavní cenu japonský film Správnej sound režiséra Kenji Iwaisawy.

Foto: Anifilm

Správnej sound

Článek

Správnej sound je příběhem japonských středoškoláků, kteří se nudí a tráví mládí u videoher nebo rvačkami. Když náhodou získají baskytaru, napadne je založit skupinu. Film o vášni k hudbě je doprovázen i humorem.

Cenu pro nejlepší celovečerní film pro děti si odnesl film Marona vypráví svůj příběh (režie Anca Damian), který vypráví o potřebě štěstí, hledání domova, a to z psího pohledu. V kategorii krátkých filmů zvítězilo polské naturalistické road movie Acid Rain (režie Tomek Popakul) a mezi studentskou tvorbou zabodoval český film Dcera režisérky Darii Kaščejevové.

Mezi nenarativními a abstraktními animacemi získal hlavní cenu švýcarský snímek Průměrné štěstí (režie Maja Gehring) a nejlepším videoklipem je české video režijního tandemu Bety Suchanová a Nora Štrbová pro rapovou dvojici P/\ST a jejich píseň Tíseň. V kategorii VR filmů uspěl americko-francouzský film BattleScar – punk vynalezly holky (režie Martin Allais, Nico Casavecchia).

Dcera a medvědí příběhy 

O vítězích národní soutěže Český obzor rozhodla ještě před zahájením Anifilmu svým hlasováním Rada animovaného filmu. Nejlepším animovaným dílem, které radní volili napříč všemi kategoriemi Českého obzoru, byla hlasováním rady zvolena Dcera režisérky Darii Kaščejevové. Tento film získal cenu i v kategorii studentský film. S celkem třemi cenami z Anifilmu si tak Dcera může připsat další úspěch v už tak fenomenální soupisce cen. Nejlepší krátký film se letos poprvé musel popasovat i s celovečerní konkurencí a stal se jím snímek Pračka Alexandry Májové.

Tato autorka spolu s Kateřinou Karhánkovou získala cenu i v kategorii nejlepší televizní / online seriál za epizodu Na lanýže ze seriálu Mlsné medvědí příběhy. Cenu za nejlepší zakázkové dílo získal spot Dezinformace v online prostředí v režii Kryštofa Pacourka, cenu za nejlepší videoklip Talya La Lia: Shredder od režisérského dua Eliška Oz a Lee Oz.

V kategorii Nejlepší počítačová hra pro děti zvítězil britský projekt z Inkle Studios Heaven's Vault a cenu za nejlepší výtvarný počin v počítačové hře si odnáší česká hra Jakuba Dvorského Pilgrims ze studia Amanita Design, které stojí za dalšími populárními hrami Machinarium a Samorost. Cena za celoživotní přínos animovanému filmu patří Ivo Špaljovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám