Hlavní obsah

Filmy, které měly premiéru v roce 2019 a stojí za to, je vidět

Novinky, mim

Rok 2019 byl na kvalitní filmy velmi plodný. Vznikly desítky snímků, které když si pustíte, nebudete litovat času jim věnovanému. Zvlášť závěr roku byl, co se týče filmových premiér, úrodný. Vybrali jsme pro vás deset snímků z roku 2019, které podle nás stojí za to vidět.

Foto: Vertical Ent.

Joker

Článek

1. Joker

Komiksový thriller, který natočil režisér Todd Phillips, vypráví o komikovi Arthuru Fleckovi (Joaquin Phoenix), který chce být slavným stand-up umělcem, ale bohužel je spíš k pláči než k smíchu. Život v krutém světě a nemocná matka, se kterou bydlí a o kterou se stará, mu energii do žil taky nevlévají. Jednoho dne si řekne dost, chopí se zbraně a začne jednat. A z Arthura se stane ikona zločinu Joker.

RECENZE: Životní role. Phoenixův Joker ze sebe vydal vše

Kultura

2. Tenkrát v Hollywoodu

Quentin Tarantino v roce 2019 představil další ze svých mistrných kousků (dílo režíroval i mu psal scénář). Tentokrát nechal zazářit dva hollywoodské krasavce – Brada Pitta a Leonarda DiCapria. Leo ztvárňuje béčkového westernového herce, který má strach z uhasínající slávy, Brad je kaskadér, který za něj zaskakuje v nebezpečných scénách. Především je ale jeho jediným přítelem, který ho vždy vyslechne. Zároveň s tímto rozkošným příběhem se odehrává drsná příprava na vraždu těhotné Sharon Tateové, herečky, kterou v roce 1969 skutečně zabila Mansonova rodina. Tarantino má své jedinečné vidění světa, které když přijmete, moc si tento poetický snímek užijete.

10 filmů od Quentina Tarantina, které stojí za to zhlédnout. Pulp Fiction je jasné, ale co dál?

Film

3. Parazit

Černá komedie z Jižní Koreje režiséra Džun-ho Pona v roce 2019 rozvibrovala filmový svět. Snímek sleduje chudou rodinu, která se infiltruje do bohaté domácnosti byznysmena Parka. Ve filmu si zahráli například Kang-ho Song, Seon-gyun Lee nebo Yeo-jeong Choová.

Zlatou palmu v Cannes získalo drama Parazit

Kultura

4. Manželská historie

Jak vypadá rozvod mladých manželů v jednadvacátém století? Na to se snaží odpovědět drama Manželská historie se Scarlett Johanssonovou a Adamem Driverem v hlavních rolích. Film natočil režisér Noah Baumbach.

RECENZE: Manželská historie je o tom, jak se stát diváky vlastního života

Film

5. Irčan

Neskutečných 209 minut dlouhé krimi režiséra Martina Scorseseho s Robertem De Nirem, Alem Pacinem a Joem Pescim v hlavních rolích se streamuje na Netflixu. Mafiánský příběh vychází z biografické knihy Irčan aneb Tak vy malujete kvartýry, kterou sepsal advokát a prokurátor Charles Brandt na motivy života svého klienta, gangstera Franka Sheerana.

Irčan s Pacinem a De Nirem byl v USA vyhlášen filmem roku

Film

6. Le Mans ’66

Rychlá auta, životopisné drama, Matt Damon a Christian Bale, to je film Le Mans ’66 režiséra Jamese Mangolda. Příběh popisuje, jak se Ford v roce 1966 snažil porazit Ferrari v závodě Le Mans. K tomu využil jak vynalézavé konstruktéry, tak neohrožené závodníky.

Líbil se vám vůz Carrolla Shelbyho ve filmu Le Mans 66? Cobru můžete vyhrát

AutoMoto

7. Dva papežové

Konverzační drama natočil režisér Fernando Meirelles, streamuje se na Netflixu. V hlavních rolích se představili Anthony Hopkins a Jonathan Pryce, kteří ztvárnili papeže Benedikta XVI. a jeho nástupce Františka při hovorech o víře, ale nejen o ní.

Jaké filmové premiéry nás čekají v roce 2020?

Film

8. Avengers: Endgame 

Robert Downey Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johanssonová a další skvělí herci se představili jako superhrdinové zachraňující svět v komiksové senzaci režisérů Anthonyho a Joea Russových. Napínavý souboj se zlem vás nenechá v klidu tři hodiny!

Film Avengers: Endgame měnil tabulku nejvýdělečnějších filmů

Kultura

9. Rocketman

Film o životě Eltona Johna natočil Dexter Fletcher. Ve dvou hodinách nahlédnete do zákulisí kariéry jednoho z nejúspěšnějších muzikantů všech dob. Ve filmu hrají Taron Egerton, Richard Madden nebo Bryce Dallasová Howardová.

RECENZE: Rocketman. Film, po němž budete mít Eltona Johna rádi

Kultura

10. Nabarvené ptáče

Drama Nabarvené ptáče je za poslední roky nejdiskutovanějším českým filmem, a to nejen v našich končinách. Svou drsností šokovalo i světové publikum. Skoro tři hodiny dlouhý černobílý snímek natočil režisér Václav Marhoul podle knihy Jerzyho Kosińského. Ve filmu o chlapci, který prchá před masovým vyhlazováním Židů a sám se protlouká krutým světem, se objeví například Petr Kotlár, Udo Kier, Jitka Čvančarová, Stellan Skarsgård nebo Harvey Keitel. Nabarvené ptáče mělo i ambice na Oscara, ale nebylo vybráno mezi nominovaná díla.

Marhoulovo Nabarvené ptáče ocenili až v Kalkatě

Film

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám