Hlavní obsah

Irčan s Pacinem a De Nirem byl v USA vyhlášen filmem roku

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film The Irishman (Irčan) režiséra Martina Scroseseho je filmem roku. Svůj verdikt zveřejnilo americké sdružení filmových kritiků, filmařů a akademiků National Board of Review (NBR).

Trailer k filmu Irčan

 
Článek

Snímek vyhrál také v kategorii nejlepší adaptovaný scénář (Steven Zaillian) a režisér Martin Scorsese s herci Robertem De Nirem a Alem Pacinem obdrží zvláštní ocenění za přínos filmovému umění.

Irishman, který byl v listopadu uveden téměř současně v kinech i na Netflixu, sklízí za oceánem většinou nadšené recenze. Projekt se dostal ze studia Paramount do Netflixu až po několika letech. Robert De Niro v něm hraje gangstera Irishmana.

Scénář Stevena Zailliana vychází z knihy Charlese Brandta I Heard You Paint Houses. Frank „The Irishman“ Sheeran byl skutečný mafián a několikanásobný vrah. Za 2. světové války zabíjel neozbrojené válečné zajatce a bavilo ho, když je nechal vykopat si vlastní hroby. Po válce se živil nájemnými vraždami.

Foto: Netflix

Robert De Niro

V dalších rolích se objevují Joe Pesci, Bobby Cannavale, Harvey Keitel, Ray Romano, Stephen Graham, Anna Paquinová, Joseph Russo, Jeremy Luke, Marko Caka, Welker White, Jesse Plemons, Kathrine Narducciová či Larry Romano.

„Jsme nadšení, že můžeme udělit cenu za nejlepší film Irčanovi - mistrovský mafiánský epos Martina Scorseseho je bohatý, dojemný, nádherně plastický film, který představuje to nejlepší, čím může film být,“ podotkla prezidentka NBR Annie Schulhofová.

V českých kinech film Irčan vůbec nebyl uveden.

Leonardo DiCaprio a Robert De Niro v novém filmu Martina Scorseseho

Kultura

Cenu pro nejlepšího režiséra dala letos akademie Quentinu Tarantinovi za film Tenkrát v Hollywoodu, nejlepším hercem je podle ní Adam Sandler z filmu Uncut Gems (u nás neuvedeno) a nejlepší herečkou Renée Zellwegerová (Judy). 

Cenu za nejlepší původní scénář má film Uncut Gems, nejlepším režijním debutem je Queen & Slim (u nás opět neuvedeno) a nejlepším neanglicky mluveným filmem je Parazit.

Reklama

Výběr článků

Načítám