Hlavní obsah

Film o Muchovi zahájí festival Finále Plzeň

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokumentární film Svět podle Muchy režiséra Romana Vávry zahájí festival Finále Plzeň v pátek 25. září.

Foto: 2media

Výstava Timeless Mucha – malíř ovlivnil i Japonce.

Článek

Malíř Alfons Mucha patří k nejvlivnějším Čechům v dějinách, ovlivnil umělce v Evropě, Americe i v Japonsku. V ČR se dnes píše hlavně o Slovanské epopeji, ve světě jsou stejně známé (ne-li více) i jeho plakáty.

Tvůrci filmu se zaměřili na jeho život i současné umělce, kteří jsou dílem Alfonse Muchy inspirováni.

„Osa vyprávění leží na jakémsi vnitřním dialogu Alfonsova syna Jiřího s otcem při tvůrčím procesu nad otcovou biografií,“ objasňuje režisér Roman Vávra.

Fang Fang vydala deník z ohniska koronaviru Wu-chanu

Kultura

„Máme radost, že se nám podařilo objevit umělce, kteří se dodnes k Muchovu odkazu hlásí. Před kamerou tak vystoupí Stanley Mouse, přední tvůrce plakátů pro skupiny a hudebníky jako Janis Joplin, Grateful Dead či Jimi Hendrix, americký umělec Mear One, který se proslavil zejména svou graffiti tvorbou i mimo streetartovou komunitu, nebo japonský ilustrátor Yoshitaka Amano. Chtěli jsme tím akcentovat Muchovu nadčasovost,“ tvrdí producenti Ondřej Beránek a Jakub Pinkava.

„Jsme opravdu moc rádi, že bude letošní 33. ročník zahajovat právě dokument Svět podle Muchy, protože Alfons Mucha měl k Plzni vztah a na nedalekém zbirožském zámku téměř dvacet let tvořil slavnou Slovanskou epopej. Navíc část dokumentu se v Plzni natáčela a jeho vznik podpořil i Plzeňský kraj,“ dodala  ředitelka festivalu Eva Veruňková Košařová.

Finále Plzeň se koná od 25. do 30. září. Soustředí se na český film, ale nahlédne i do německé a slovenské kinematografie. Pražská premiéra filmu o Muchovi proběhne 28. září v kině Lucerna.

Více o festivalu na www.festivalfinale.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám