Hlavní obsah

Dva filmy nominované na Oscary vstoupí na jaře do kin

Novinky, Stanislav Dvořák

Dokumentární snímek o symbióze člověka s přírodou Země medu a příběh z válečné Sýrie Pro Samu vstoupí na jaře od českých kin. Druhý jmenovaný má premiéru už 12. března na festivalu Jeden svět.

Trailer filmu Pro Samu

 
Článek

Makedonsko-turecká Země medu je dílem dvojice Ljubomir Stefanov - Tamara Kotevská. Hatidze chová divoké včely a stará se o nemocnou matku uprostřed divočiny na Balkáně, kde nemají elektřinu ani silnici. Vydělává si sběrem malých dávek medu a jejich prodejem v nejbližším městě. Její pokojný život obrátí vzhůru nohama příjezd potulné rodiny se rodiny se řvoucími stroji, sedmi bujarými dětmi a stádem dobytka. Hatidze se ke slibované změně staví optimisticky, ale netrvá dlouho a propukne střet, který odhaluje zásadní napětí mezi přírodou a člověkem.

Foto: Artcam

Film Pro Samu z rozvrácené Sýrie

Snímek získal ceny za nejlepší dokument, za kameru a za výjimečný přínos na festivalu Sundance a další ocenění v Barceloně.

Trailer Země medu

Dokument Pro Samu natočili ve válkou zdevastované Sýrii Waad Al-Khateab a Edward Watts. Novinářce Waad Al-Khateab se narodí dcera Sama. Je to šťastná událost, i když k ní dojde v troskách syrského Aleppa, kde Waad a její manžel Hamza provozují jednu z posledních klinik. Vzhledem k tomu, že smrt je všudypřítomná a každá vteřina v těžce zkoušeném městě může být zároveň ta poslední, rozhodne se Waad natočit pro svou dceru osobní deník, který zachycuje život v drastických kulisách války a zároveň slouží jako intimní vzkaz matky dceři.

Oscary: Nejlepším filmem je Parazit, nejlepšími herci Zellwegerová a Phoenix

Film

Podle tvůrců je film „bezprostřední, vášnivou a neúprosnou obžalobou, úpěnlivou prosbou, aby svět nikdy neodvracel pohled před utrpením, i emotivním příběhem o lásce k dítěti a rodnému městu, které se proměnilo v peklo.“

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám