Hlavní obsah

Oscary: Nejlepším filmem je Parazit, nejlepšími herci Zellwegerová a Phoenix

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Oscara za nejlepší film získal jihokorejský Parazit režiséra Pong Čun-hoa. Celkem má čtyři Oscary. Nejlepším hercem v hlavní roli je Joaquin Phoenix a nejlepší herečkou v hlavní roli Renée Zellwegerová. Nejslavnější filmové ceny světa rozdávali v Los Angeles v noci na pondělí. Snímek Dcera Darji Kaščejevové z pražské FAMU neuspěl, Nora Sopková nominovaná za výpravu Králíčka Jojo cenu také nezískala.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Herečka Renée Zellwegerová

Článek

Snímek Parazit se dá považovat za hlavního vítěze oscarového večera. Získal cenu za nejlepší film, přestože nebyl natočen v angličtině, což se ještě nikdy nestalo. Dále si připsal ceny za původní scénář i nejlepší neanglicky mluvený celovečerní film a režisér Pong Čun-ho obdržel ještě cenu za režii.

Pong Čun-ho zmínil při převzetí ceny své osobní krédo: To nejosobnější je to nejkreativnější. Zmínil také, že obdivuje režiséra Martina Scorseseho: „Když jsem byl ve škole, pořád jsem studoval filmy Martina Scorseseho… už být nominován je obrovská čest, nikdy mě nenapadlo, že vyhraju.“

V kategorii nejlepší herečka v hlavní roli letos bodovala Renée Zellwegerová díky filmu Judy. Jde o životopisný snímek o herečce Judy Garlandové.

Herečka poděkovala všem hercům a štábu. „Pracovali tak tvrdě, aby oslavili Judy Garlandovou,“ uvedla a poděkovala také „imigrantům, kteří sem přijeli a neměli nic než americký sen“.

Foto: Jordan Strauss, ČTK/AP

Joaquin Phoenix a Rooney Maraová

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Brad Pitt

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Laura Dernová

Nejlepším hercem v hlavní roli je podle očekávání Joaquin Phoenix, který ztvárnil Jokera ve stejnojmenném americkém filmu. Herec ve své řeči mimo jiné přiznal, že v minulosti nadělal mnoho chyb, ale lidi ho nezatratili.

„Tolik lidí v této místnosti mi dalo druhou šanci a to jsou chvíle, kdy se projeví to nelepší v nás, ne když se odmítáme kvůli chybám z minulosti,“ řekl.

„Když se necháme vést principy lásky a soucitu, můžeme stvořit systémy změny. Ne když se odmítáme kvůli chybám, ale když se vzájemně vedeme k růstu, k vykoupení.“

Brad Pitt dostal Oscara za vedlejší roli ve snímku Quentina Tarantina Tenkrát v Hollywoodu a Laura Dernová za vedlejší roli v dramatu Manželská historie režiséra Noaha Baumbacha.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Režisér Pong Čun-ho

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Joaquin Phoenix

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Skladatelka Hildur Gudnadottir

V kategorii celovečerní dokumentární film letos vyhrál snímek American Factory,

v kategorii celovečerní animovaný film Toy Story 4. V kategorii krátký animovaný film zvítězil snímek Hair Love, Dcera Darji Kaščejevové z pražské FAMU neuspěla.

Oscara za kameru má Roger Deakins díky filmu 1917, za kostýmy Jacqueline Durranová (Malé ženy) a za střih filmu Le Mans 66 byli letos oceněni Michael McCusker a Andrew Buckland.

Foto: Jordan Strauss, ČTK/AP

Laura Dernová a Renée Zellwegerová

Foto: Evan Agostini, ČTK/AP

Herečka Ella Balinska

Foto: Evan Agostini, ČTK/AP

Lindsay Usichová a Marilyn Manson

Foto: Evan Agostini, ČTK/AP

Chrissy Teigenová

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Elton John

Foto: Chris Pizzello, ČTK/AP

Jane Fonda

Oscara za vizuální efekty si odnášejí Guillaume Rocheron, Greg Butler a Dominic Tuohy, kteří pracovali na snímku 1917. Cenu za filmovou hudbu převzala islandská skladatelka Hildur Gudnadóttir za snímek Todda Phillipse Joker.

Cenu za nejlepší filmovou píseň získal snímek inspirovaný životem Eltona Johna Rocketman díky hitu (I'm Gonna) Love Me Again od Eltona Johna a Bernieho Taupina.

Daria Kaščejevová po nominaci na Oscara: Počítačovou animací jsme přesycení

Film

Přehled hlavních vítězů:

FILM: Parazit

REŽIE: Pong Čun-ho

HEREC (hlavní role): Joaquin Phoenix

HEREČKA (hlavní role): Renée Zellwegerová

HEREC (vedlejší role): Brad Pitt

HEREČKA (vedlejší role): Laura Dernová

ANIMOVANÝ FILM: Toy Story 4

DOKUMENTÁRNÍ FILM: American Factory

SCÉNÁŘ: Pong Čun-ho (Parazit)

Reklama

Výběr článků

Načítám