Hlavní obsah

Cenu LUX dostal film o masakru ve Srebrenici Quo vadis, Aida?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snímek bosenské režisérky Jasmily Žbaničové Quo vadis, Aida? dostal Cenu diváků LUX, která je filmovou cenou udělovanou Evropským parlamentem. Režisérka snímku o masakru ve Srebrenici za občanské války v Bosně a Hercegovině vyzvala k ukončení války na Ukrajině, stejně jako to ze sídla Evropského parlamentu udělala matka jednoho z osmi tisíců mužů zavražděných v roce 1995 ve Srebrenici.

Foto: KVIFF

Z filmu Quo vadis, Aida?

Článek

„Dvacet dva členů mé rodiny, včetně manžela a nejmladšího syna při masakru ve Srebrenici zemřelo. Prosím ukončete válku na Ukrajině. Pláčou kvůli ní nejen ukrajinské matky, ale i ruské matky,” řekla v EP Munira Subašičová. “Nejdůležitější pro matky bylo najít ostatky svých dětí zabitých pod vlajkou OSN,“ řekla už v úterý novinářům.

Srebrenica byla jednou ze šesti takzvaných bezpečných zón, které vyhlásila v dubnu 1993 Rada bezpečnosti OSN v Bosně. Bezpečnost asi 45 000 lidí v ní měli zajistit nedostatečně vyzbrojení vojáci OSN z Nizozemska. Enklávu v červenci 1995 obsadily srbské jednotky pod velením generála Ratka Mladiče a povraždily na osm tisíc můžu a chlapců.

„Je hrozné, že Evropa nedokázala zabránit další válce v Evropě. Prosím, zastavte válku na Ukrajině,“ řekla v EP režisérka Žbaničová, která rovněž vyzvala EU, aby zahájila s Bosnou a Hercegovinou jednání o vstupu do EU. Bosna požádala o členství v EU v roce 2016, stále ale nemá ani status kandidáta.

Foto: ČTK/AP

Předseda ukrajinského parlamentu Ruslan Štefančuk v Evropském parlamentu.

Snímek Quo vadis, Aida? už loni v prosinci dostal v Berlíně od Evropské filmové akademie (EFA) cenu, označovanou za evropské Oscary, pro nejlepší film, režii i za ženský herecký výkon. Hlavní hrdinkou je učitelka Aida, která působí jako tlumočnice na základně OSN ve Srebrenici.

Cenu diváků LUX uděluje Evropský parlament a EFA ve spolupráci s Evropskou komisí a sítí Europa Cinemas. Vznikla sloučením předchozích dvou cen Filmové ceny LUX, udělované od roku 2007 EP, a Ceny diváků EFA.

Rozhodnout o ní mohli filmoví fanoušci v zemích EU, kteří od prosince do května na webových stránkách této ceny hodnotili tři filmy v užším výběru. O filmech hlasovali také europoslanci, rovněž přes internetové stránky. Každá ze skupin (poslanci a veřejnost) měla polovinu váhy při rozhodování. O nominacích rozhodla loni porota složená z producentů, distributorů, ředitelů festivalů, filmových kritiků či zástupců kulturního fondu Rady Evropy Eurimages.

Může se vám hodit na Zboží.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám