Hlavní obsah

Berlinale pod širým nebem? Technicky to možné je

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní část filmového festivalu Berlinale se kvůli epidemické situaci v Německu možná uskuteční výlučně pod širým nebem. Oznámili to pořadatelé, podle nichž z plánování filmového svátku učinila „ještě větší výzvu” schválená novela zákona o potírání infekčních chorob.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Berlín. Inspirace na open-air přišla z Ameriky.

Článek

Vedení festivalu komunikuje s příslušnými úřady, aby projednalo další kroky v souvislosti s uspořádáním festivalu „čistě pod širým nebem”, uvedli v prohlášení organizátoři. Festival by chtěli uspořádat jako pilotní projekt, kdy by všichni diváci museli mít negativní test na koronavirus.

Berlinale patří spolu s filmovým festivalem v Cannes a Benátkách k největším na světě. Kvůli pandemii byl letošní ročník rozdělen na dvě části. První se v březnu odehrála pouze přes internet, druhá se má konat od 9. do 20. června. Kina jsou ale dosud v německé metropoli uzavřená a platí i zákaz nočního vycházení.

„Konečné rozhodnutí k letnímu speciálu padne začátkem května,” sdělili pořadatelé s tím, že zdraví a boj s pandemií představuje při veškerých úvahách „nejvyšší prioritu”. O přesunu na jiný než červnový termín či uspořádání festivalu opět jen v online prostředí vedení Berlinale neuvažuje.

Americký filmový festival řeší covid originálně. Žádná kina, vše bude venku

Film

Úprava zákona, kterou před týdnem schválil Spolkový sněm, poskytuje vládě kancléřky Angely Merkelové na úkor spolkových zemí více pravomocí pro boj s pandemií covidu-19. Vláda bude mít mimo jiné možnost zatáhnout v jakémkoli německém regionu za nouzovou brzdu, jakmile v oblasti bude déle než tři dny 100 nových případů na 100 000 obyvatel za sedmidenní období.

Reklama

Výběr článků

Načítám