Hlavní obsah

Bělorusko nemlčí. Film o falešných volbách zahájí festival Ji.hlava

V úterý začíná festival dokumentárních filmů Ji.hlava snímkem Když květiny nemlčí běloruského režiséra Andreie Kutsily o potlačení demonstrací proti zfalšovaným volbám v Bělorusku.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko

Článek

Alexandr Lukašenko, v médiích označovaný za posledního evropského diktátora, je bývalý komunista, který vládne Bělorusku nepřetržitě od roku 1994.

Tvrdí, že v posledních volbách získal osmdesát procent hlasů, ale opozice i Evropská unie volby považuje za zfalšované. Následné demonstrace byly brutálně potlačeny.

„Dokument je odvážným svědectvím o násilných represích státu vůči pokojným protestům. Ukazuje, jak brutálně se tato poslední evropská diktatura brání proměně ve svobodnější společnost. Podobně jako v osmdesátých letech minulého století podporovaly nejrůznější iniciativy v zemích západní Evropy československou opozici, chceme i my touto speciální projekcí podpořit běloruskou opozici a všechny běloruské občany, kteří by chtěli žít ve svobodné zemi,“ řekl šéf festivalu Marek Hovorka.

„Jak v České republice, tak v Polsku jsou organizovány demonstrace a pravidelné ukázky svobody projevu, nicméně u nás nic takového nemáme, možná vyjma některých internetových fór,“ uvedl Andrei Kutsila.

Cena za přínos světové kinematografii pro Janu Ševčíkovou

Cenu za přínos světové kinematografii si letos ze slavnostního zakončení festivalu odnese výjimečná česká filmařka Jana Ševčíková. Ta právě dokončuje svůj osmý film. „Janu Ševčíkovou dříve cenili hlavně v zahraničí,“ upozorňuje Hovorka. Její filmy tak mohli diváci vidět například na festivalech v Berlíně, Rotterdamu, Paříži, Nyonu nebo Lipsku. Její filmy promítla i americká MOMA nebo Harvardova univerzita.

Sekce Česká radost letos nabídne také snímek Hlasy pro prezidenta aneb Pokus o kontrarevoluci režiséra Martina Kohouta, který sledoval dění před prezidentskými volbami roku 2018. A zamýšlel se nad tím, proč tolik lidí volí politiky, kteří se vymezují proti ideálům, na nichž naše demokracie vznikla.

V sekci Souhvězdí poběží snímek Jane by Charlotte, kde britská herečka Charlotte Gainsbourg přibližuje ve svém režijním debutu komplikovaný vztah s vlastní matkou, herečkou, zpěvačkou a módní ikonou sedmdesátých let Jane Birkin.

Setkání buddhistických mnišek v provincii Sečuán zachytil snímek Jina Huaqinga Dark Red Forest. Desetitisíce mnišek se setkávají na jednom místě, postaví si malé dřevěné boudy a sto dní společně medituje.

Online masterclass nabídne známý hollywoodský režisér Oliver Stone. Letos uvedl nový snímek JFK Revisited. Na Ji.hlavě přiblíží mimo jiné film, ve kterém se vrací nejen k vraždě prezidenta Kennedyho, ale také hraný film JFK (1991).

Reklama

Výběr článků

Načítám