Hlavní obsah

Anifilm ukončí covid éru, nabídne i fyzická setkání s tvůrci z USA či Japonska

Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm, který začíná 22. června v Liberci, proběhne po období covidu konečně zcela normálně a umožní fyzické setkávání s filmaři a fanoušky z ČR i zahraničí.

Foto: Anifilm

Režisér Dash Shaw

Článek

Po delší době lidé mohou zase chodit na filmy do kinosálů, setkávat se a diskutovat. Do Liberce proto osobně přijedou mimo jiné americký režisér Dash Shaw a výtvarnice Jane Samborski s filmem Kryptozoo. Na Anifilmu 2017 už získal zvláštní uznání poroty jejich film Jak se mi potopila střední škola.

Kryptozoo je fantasy příběh o zoo, která získá bájnou bytost Baku, ale správci se nemohou shodnout, zda podobné tvory schovat, nebo ukazovat veřejnosti. Ocenili ho na festivalech Berlinale a Sundance.

Umělci a odborníci z ČR i ze světa zasednou také v porotě. „Producent a režisér Petr Oukropec, který právě dokončil svůj celovečerní trikový film pro děti Mazel a tajemství lesa a jako producent stojí za novým filmem Michaely Pavlátové Moje slunce Maad, slovenská režisérka a producentka Ivana Laučíková a polská filmová historička a organizátorka festivalu StopTrik Olga Bobrowska,“ vyjmenovává za pořadatele Petr Slavík.

Foto: Fit Via Vi Film

Kryptozoo

„O vítězných studentských a krátkých filmech bude rozhodovat trojice režisérek: Kate Jessop (Velká Británie), která v současnosti sklízí úspěchy s komediální sérií Tales From Pussy Willow, japonská režisérka Momoko Seto, světově proslulá svou sérií filmů Planety, a Českou republiku bude zastupovat režisérka Alexandra Májová, jejíž poslední film Pračka uspěl i na loňském Anifilmu. Kategorie VR tvorby, videoklipů a abstraktní a nenarativní animace zhodnotí čeští porotci AR a VR designérka Lucie Jančová, pedagog, nezávislý výtvarník a režisér Vojtěch Domlátil a hudebník a výtvarník Milan Cais, známý především jako člen Tata Bojs,“ dodal.

Hlavní nesoutěžní filmový program má název Planeta A a zaměří se na téma přírody a životního prostředí. Anifilm nezapomněl ani na děti. Představí se tvorba letošního laureáta Ceny za celoživotní přínos Edgara Dutky nebo porotkyně Alexandry Májové, která přiveze oblíbené Mlsné medvědí příběhy. Širšímu publiku a rodinám s dětmi je určený program v sekci Bilance, který je přehlídkou celovečerních filmů uvedených do české distribuce v nedávné době.

V Dílnách animace si děti mohou pod vedením odborných lektorů vyrobit vlastní animovaný film a ve spolupráci s Českou televizí si děti budou moci vyzkoušet, jak se tvoří filmové zvuky a ruchy. Chybět nebudou ani divadelní představení pro nejmenší diváky a výstava originálních loutek a scén z nového českého celovečerního filmu Myši patří do nebe, který se na Anifilmu poprvé českému publiku představí v mezinárodní soutěži celovečerních filmů.

Vstupenky a všechny podrobnosti najdete na anifilm.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám