Hlavní obsah

Zlínskému filmovému psu je už pět let

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Součástí Zlínského festivalu je už pátým rokem studentská přehlídka Zlínský pes. Ta vznikla z iniciativy lidí kolem Filmové školy Zlín. Pořádají ji samotní studenti, kteří si do svého štítu vetkli psa.

Foto: archív Zlínský pes, Právo

Ve Zlíně uvidíte Fantasmagorii, nejstarší animovaný film na světě.

Článek

"Zlínský pes zůstává akcí, která nabízí veřejnosti soutěžní přehlídky studentských filmů, ale i možnosti praktického vzdělávání ve formě workshopů, přednášek i retrospektiv,“ říká nový dramaturg akce a bývalý ředitel Letní filmové školy Jiří Králík, který vedle manažera projektu Davida Skaunice představuje jednu z největších změn této akce.

Ve Zlíně se tak budete moct hlavně seznámit s úrovní současné tvorby studentských filmů, ať už ve třech soutěžních kategoriích nebo v rámci retrospektivy nejlepších studentských filmů z filmových škol z Lodže nebo britského Loughborough. Atrakcí budou projekce oceněných filmů z festivalů – ostrovního Bradfordu a třeboňského Anifestu.

Zároveň festival připomene 15 let Filmové školy Zlín a její studenti představí v programu FŠ Zlín CHOICE sedm filmů, které považují v naší distribuci za nejvýznamnější.

„Nové je, že festival a především jeho soutěž budou výrazněji zaměřeny na animovanou tvorbu. Soutěžit se bude ve čtyřech kategoriích,“ dodává Králík.

Zajímavým doplňkem je zejména soutěž porotců, do které členové letošních porot nominovali nejvýznamnější filmy z celé historie animovaného filmu.

V této sekci se poměří proslulé snímky Pohádka pohádek či Ježek v mlze od ruského mága Jurije Norštějna nebo kanadské Muž, který sázel stromy a Křup! od Frédérica Bacha. Dále tam najdete Tvář Jiřího Brdečky či Švankmajerovy Možnosti dialogu a Syna polského režiséra Ryszarda Czekaly.

V rámci workshopů bude představena tvorba světových studií animovaných filmů jako jsou obří továrny AARDMAN a PIXAR. Vedle nich dojde ale i na domácí malé zlínské Studio produkce 2, jež vytvořilo loutkový večerníček Krysáci, či na AMANITA DESIGN z Brna, které stojí za několika úspěšnými počítačovými hrami.

„Znělky letošního ročníku natočili studenti Filmové školy Zlín a jako celý festival byly věnovány 100. výročí vzniku prvního animovaného filmu Fantasmagorie francouzského režiséra a průkopníka Émila Cohla. Proběhnou i unikátní, v ČR zatím neuskutečněné projekce deseti nejstarších filmů Émila Cohla z let 1908 – 1910,“ doplňuje Králík.

Kromě české animátorky Vlasty Pospíšilové se festivalu opět zúčastní i Andrew Smith ze studia Pixar, britský pedagog a historik Paul Wells, ředitel krakovského festivalu Etiuda Boguslaw Zmudzinský nebo Jakub Dvorský – tvůrce počítačové hry Samorost.

Samozřejmě nebudou chybět doprovodné akce, v populárním Stanterrieru – nacházejícím se poblíž Hostince Pod Lipami. K vidění tu bude třeba němý magnetický film Lucifer (2. června, 22.30) který je společným dílem tvůrců spolupracujících se skupinou Perzekuce.cz. Zahraje také Eliščin Band Jana Budaře (3. června, 22.30), swingový Zatrestband Třešť (5. června, 19.30 na Ateliérech).

Reklama

Související články

Zlínský festival bude lovit filmy na Berlinale

Realizační tým zlínského Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež v těchto dnech míří na festival Berlinale. Od 7. do 17. února tam bude lovit žhavé...

Výběr článků

Načítám