Hlavní obsah

Respectu bude dominovat africká hudba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

O víkendu se v Praze na Rohanském ostrově uskuteční festival Respect zaměřený na etnickou hudbu. Tentokrát mu bude dominovat africká hudba, přičemž největší hvězdou jsou Tamikrest, kteří vystoupí v neděli.

Foto: Rachot

Tamikrest

Článek

Tamikrest přinášejí pouštní blues, tedy hudbu Tuaregů hranou na elektrické kytary. Skupina vznikla v malijském městě Tidal, ale kvůli válce působí hlavně v Alžírsku a Francii, a její třetí album se dokonce nakonec natáčelo v České republice. Členové skupiny pocházejí z Mali, Nigeru, Alžírska a Francie.

Z Mali pochází i zpěvačka Oumou Sangaré, která vystupuje s akustickým doprovodem a představí se v sobotu večer. Další zpěvačkou, která se na festivalu představí, je Etenesh Wassie z Etiopie, již doprovází kytarista Mathieu Sourisseau a kontrabasista Sébastien Bacquias.

Z Ugandy přijede Nakibembe Xylophone Troupe, která využívá velký xylofon embaire, na nějž hraje současně osm muzikantů, z Beninu pak Benin International Musical, spojující tradici s moderními postupy. Fúzi kultur nabídne i spojení severoafrického zpěváka Ghassena Chiby s australským bubeníkem Williamem Guthriem.

Íránský ženský soubor Atine nabídne zhudebněnou perskou poezii 19. století a festival zakončí divoká jihoitalská hudba souboru Canzoniere Grecanico Salentino.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám