Hlavní obsah

Dvořákova Praha přiveze světové hvězdy

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrtý ročník hudebního festivalu Dvořákova Praha představil v úterý program a oznámil některé novinky. Festival se posunuje do září (mezi 8. a 24. 9.) a ve více než dvou týdnech přinese 22 koncertů, což je zdaleka nejvíc v jeho krátké historii. Kromě základní řady v Rudolfinu přibude i koncert v katedrále sv. Víta.

Foto: Archiv, Právo

Jednou z hvězd bude maltský tenorista Joseph Calleja.

Článek

„Rozhodli jsme se využít katedrálního prostoru a Česká filharmonie tam provede Dvořákovo Requiem,“ oznámil intendant festivalu Vladimír Darjanin. Dvořákova díla jsou jako vždy základem programu. Festival jich uvede deset, mezi nimi poprvé i symfonickou báseň Holoubek.

Dětský koncert

„Další novinkou bude řada koncertů mladých debutujících umělců v Sukově síni Rudolfina,“ pokračuje Darjanin. „Zaměříme se i na dětské publikum a připravíme jeden dětský koncert s výběrem ze Slovanských tanců,“ dodává.

Kromě domácích umělců – festival využívá mj. i čtyřikrát Českou filharmonii – se podařilo zajistit účast předních zahraničních orchestrů a mnoha hvězd.

„Upozorňuji hlavně na kanadského dirigenta Yanicka NézetSequina s Rotterdamskou filharmonií, maltského tenoristu Josepha Calleju a japonskou houslistku Midori,“ říká programový ředitel Jaroslav Manda. Přijedou i orchestry z Kolína nad Rýnem, Liverpoolu, Monte Carla, Bamberku a dokonce z Číny.

Cena Antonína Dvořáka

V průběhu festivalu si mohou posluchači poprvé vyslechnout přednášku německého muzikologa Klause Dögeho o Dvořákovi. Již potřetí bude udělena Cena Antonína Dvořáka. Je na ni navržen úzký výběr pěti osob (mj. pěvkyně Ludmila Dvořáková a Soňa Červená), ale zájemci mohou prozatímní seznam doplnit o další jména.

Festival bude úzce spolupracovat s Českou televizí i s Českým rozhlasem.

Mladí diváci sdruženi v Klubu mladých budou mít slevy na vstupném. Od úterý jsou k dispozici také nové webové stránky festivalu a internetový prodej lístků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám