Hlavní obsah

Zpěvák, vizionář a rebel John Lennon se narodil před 80 lety

Novinky, Stanislav Dvořák

John Lennon, zakladatel Beatles a jeden z nejvlivnějších lidí 20. století, se narodil 9. října 1940 v Liverpoolu. Vedle hudby se postupně stále více věnoval politickému aktivismu, stal se symbolem hluboké proměny společnosti a celé éry 60. let.

Foto: Profimedia.cz

V sedmdesátých letech působil trochu jako Ježíš.

Článek

Otce Lennon skoro nepoznal, vychovávaly ho matka a teta. Mladý John neustále rebeloval a „kazil“ spolužáky. Platil za velmi problematické dítě. Navíc jeho matka zemřela příliš brzy (v roce 1958), na což reagoval pitím a výtržnostmi.

V roce 1956 ale dostal první kytaru. Založil skupinu Quarrymen, kam později vstoupil Paul McCartney a doporučil také kamaráda George Harrisona jako kytaristu. V roce 1960 se objevuje název Beatles a nová kapela začala hrát v německém Hamburku. Pak už byl vzestup rychlý - první singl Love Me Do vyšel v roce 1962 a album Please Please Me v roce 1963, kdy začali být známí v Anglii. Pravé světové superhvězdy z nich ale udělalo až vystoupení v americké The Ed Sullivan Show. Denně psali, vystupovali, dávali rozhovory. Začalo se objevovat vyčerpání a Beatles začali experimentovat s drogami.

Foto: Profimedia.cz

John Lennon a Yoko Ono

Desky jako Help! (1965), Rubber Soul (1965), Revolver (1966), Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967) byly celosvětově velice úspěšné a mladý Lennon stál najednou v čele nejslavnější skupiny na světě, ale stále nebyl spokojený.

V roce 1968 vyrazili Beatles do Indie hledat nový duchovní směr, což Johna myšlenkově velmi posunulo, ale skupina se rozpadala. Lennon chtěl všude brát s sebou přítelkyni Yoko Ono, což zbytku kapely vadilo. Postupně s ní začal natáčet i hudbu a o Beatles ztrácel zájem - v roce 1969 ze skupiny definitivně odešel, ale veřejně se to ještě nevědělo.

Lennon pak vydával desky s Yoko Ono, v roce 1970 to bylo album John Lennon/Plastic Ono Band. Podle kritiky nebylo špatné, ale s tehdejším majstrštykem Beatles Abbey Road (1969) se prostě srovnávat nedalo a ani komerčně nezaznamenalo větší úspěch. Známé je spíše album Imagine (1971) s úvodní stejnojmennou hitovkou.

Foto: Profimedia.cz

John Lennon se synem Seanem

Následovaly desky jako Some Time in New York City (1972), Mind Games (1973),  Walls and Bridges (1974) a Rock 'n' Roll (1975). Krátce poté, co vyšla deska Double Fantasy, byl John Lennon 8. prosince 1980 zavražděn.

Ten den podepsal desku fanouškovi Marku Davidu Chapmanovi a odjel do studia. Když se večer vracel s Yoko do bytu na Manhattanu, Chapman ho čtyřikrát střelil do zad. Byl sice rychle odvezen do Rooseveltovy nemocnice, ale tam už ho jen prohlásili za mrtvého.

Poslední dny Johna Lennona. Nový film bude v prosinci

Film

Není jisté, jestli byl Chapman blázen, uvádí se ale, že chtěl zabít víc lidí, třeba Paula McCartneyho a Ronalda Reagana. Někteří odborníci tvrdili, že trpěl bludy, jiní to zpochybnili. Chapman každopádně odmítl obhajobu pro nepříčetnost a přiznal se k vraždě.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám