Hlavní obsah

Zpěvák a kytarista Mark Tremonti: Žiju ve vlastní bublině

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deset měsíců po albu Cauterize přišla v dubnu americká skupina Tremonti se svou třetí deskou Dust. Novinku i předchozí alba představí již 28. května v pražském klubu Meetfactory. Na otázky Práva odpověděl zpěvák a kytarista Mark Tremonti, mimo jiné i člen skupiny Alter Bridge.

Foto: archív kapely

Tremonti míří do Prahy, Mark Tremonti druhý zleva.

Článek

Jak vlastně vznikají vaše melodie?

Kdykoliv mám v ruce kytaru, snažím se nějaké tvořit. U melodie to pro mě vždy začíná. Všechno ostatní přichází později, texty často vznikají přirozeně improvizací s melodií.

Které kapely mají podle vás nejlepší melodie?

Nejvíc obdivuju melodie skupin, jež jsem poslouchal v dětství. Soft rock ze sedmdesátých let. Rod Stewart, Steve Miller Band, všechen tenhle úžasný melodický rock. Pak jsem si ovšem oblíbil heavy metal a ty světy se začaly prolínat.

Myslíte, že dnes vznikají stejně silné skladby?

Dnes jsou melodie především doménou popových kapel, ale i dost heavymetalových interpretů přichází s pěknými momenty. Vokály ovšem bohužel tak často výrazně melodické nebývají.

Nadchlo vás v tomto ohledu něco v poslední době?

V posledních pár letech jsem zamčený ve své malé bublině, ve které se snažím psát vlastní hudbu. Když tvořím, moc se nerozhlížím a soustředím se na to, o co se zrovna snažím.

Vaše bublina se ovšem dělí mezi dvě kapely, Tremonti a Alter Bridge. Jak to funguje?

Ano, musím svou bublinu půlit. Většinou to jednoduše dělám tak, že ty nejlepší nápady nechám skupině, na kterou se zrovna víc soustředím. Výjimkou jsou tvrdší písně, které připadají zpravidla Tremonti. To je jediné, co může předurčit, že píseň nepatří Alter Bridge.

Proč kapela Tremonti před pěti lety vznikla?

Založil jsem ji poté, co jsme skončili turné s mou předchozí kapelou Creed. Myles Kennedy, zpěvák z Alter Bridge, byl zrovna na turné se Slashem a vznikly tři měsíce volna. Rozhodl jsem se pohrát si s nápady, které se mi hlavou honily už dlouho.

Jak jste zmínil, zpěvák Myles Kennedy zpívá od roku 2009 v kapele kytaristy Slashe. Přibyli díky tomuto spojení Alter Bridge fanoušci?

Ano, jakékoli působení mimo kapelu vždy přitáhne pozornost. Jistě je mezi novými fanoušky hodně lidí, kteří nás znají díky Slashovi a skupině Guns N’Roses. Ale doufám, že to funguje vzájemně, že někteří naši fanoušci si díky Mylesovu angažmá oblíbili Slashe.

Byl jste také kytarista skupiny Creed, která naposledy fungovala v roce 2012. Dočkají se ještě její fanoušci pokračování?

Nikdy neříkám nikdy, ale nyní mám příliš nabitý diář, aby se to mohlo stát. Nyní je na řadě turné k desce Dust. Navíc natáčíme nové album s Alter Bridge a následně je na řadě turné s nimi. To je můj hudební program na příští dva roky.

V Praze budete mít i lekci hry na kytary. Co se snažíte zájemcům předat?

Baví mě ji pořádat brzy odpoledne před většinou koncertů. Většinou se přítomných ptám, co se chtějí naučit. Snažím se jim vyjít vstříc. Má to trvat hodinu, ale většinou se to minimálně o polovinu protáhne. Většinou lidi zajímá, na jaké nástroje hraju a jaké používám vybavení. Chtějí vědět, jak dosahuju svého zvuku. Chodí velmi dobří kytaristé i úplní začátečníci.

Co vás vlastně přivedlo ke kytaře, která je vaší celoživotní vášní?

Zvuk toho nástroje mě přitahoval už jako malého kluka. Kdykoliv jsem ho slyšel v nějaké písni, zaujal mě. Několik let jsem rodiče přemlouval, aby mi kytaru koupili, ale nikdy to neudělali.

Nakonec mi jednu prodal za deset dolarů kamarád ve škole, když mi bylo jedenáct. Od té doby hraji a miluji to. Brzy jsem začal psát vlastní písně a věděl jsem, že to je to, co chci dělat celý život.

Reklama

Výběr článků

Načítám