Hlavní obsah

Zpěvačka na Eurovizi čelí vyšetřování za píseň o ženách

Právo, ave

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruští vyšetřovatelé oficiálně zkoumají, zda píseň zpěvačky tádžického původu Maniži Sanginové (Manizhi) s názvem Russian Woman, se kterou má v soutěži Eurovize 2021 zastupovat Rusko, „neobsahuje prvky vzbuzující nenávist nebo nepřátelství“.

Foto: Profimedia.cz

Zpěvačka Maniža Sanginová (Manizhi)

Článek

Podnět k vyšetřování podala redakce listu Vetěranskije věsti přímo Alexandru Bastrykinovi, šéfovi nejvyššího policejního orgánu.

Redakce viní Manižu z extremismu a žádá o stažení videonahrávky, kterou kvůli účasti na Eurovizi propagovala také státní televize.

Maniža zpívá na scéně ve volné rudé kombinéze, na zádech má nápis psaný azbukou „Rašn vumen“.

Text písně je neutrální. Video lze zhlédnout na YouTubu. Podle listu Větěranskije věsti interpretka „hrubě uráží a ponižuje lidskou důstojnost ruských žen na základě národnostního principu“.

Podle Jeleny Drapekové z poslaneckého výboru pro kulturu by bylo správné účast na Eurovizi Maniže a jejímu týmu zakázat. „Sportovci pojedou na olympiádu bez vlajky a tihle budou zpívat kdo ví co pod vlajkou,“ sdělila.

Eurovision Song Contest: Přehlídka bizarností i show, která zrodila hvězdy

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám