Hlavní obsah

Zemřela umělkyně Ultra Violet, múza Andyho Warhola

Ve věku 78 let zemřela v sobotu americká umělkyně francouzského původu známá pod pseudonymem Ultra Violet. Informoval o tom list The New York Times. Výtvarnice, herečka a spisovatelka byla kultovní osobností newyorské umělecké scény a proslula především jako múza Salvadora Dalího a Andyho Warhola. Smrt umělkyně, která žila na Manhattanu a ve francouzském městě Nice, potvrdil přítel rodiny William Butler. Podle příbuzných trpěla rakovinou.

Foto: Profimedia.cz

Ultra Violet s Andym Warholem

Článek

Ultra Violet, vlastním jménem Isabelle Collin Dufresneová, byla jednou z osobností úzce spjatých se slavnou Warholovou Továrnou. Patřila mezi krásky, které Warhol nazýval Superstars a jež mimo jiné hrály či pózovaly v jeho filmech.

Její knižní vzpomínky popisující divoká 60. léta mezi umělci v New Yorku, včetně hojného užívání drog a sexuálních orgií, byly přeloženy do češtiny pod názvem Má léta s Andym Warholem. Ultra Violet později celé období odsoudila, včetně své role, a stala se členkou křesťanské sekty mormonů.

V Česku byla vystavována také výtvarná díla Ultra Violet, k vidění byla v roce 2006 v pražském Muzeu Kampa. Jako výtvarnice pracovala Ultra Violet až do své smrti. Letos na jaře vystavovala její obrazy, sochy, filmová a další díla Dillon Gallery v newyorské čtvrti Chelsea.

Reklama

Výběr článků

Načítám