Hlavní obsah

Zemřela slavná ruská primabalerína Maja Plisecká

– Berlín • Aktualizováno

V Berlíně v sobotu ve věku 89 let zemřela slavná ruská primabalerína Maja Plisecká. Podle agentury TASS to oznámil generální ředitel Velkého divadla v Moskvě Vladimir Urin, kterému manžel Plisecké hudební skladatel Rodion Ščedrin sdělil, že podlehla těžkému infarktu.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Maja Plisecká

Článek

Během své prakticky šedesátileté kariéry Plisecká vystupovala po celém světě. Jejímu umění tleskali v Evropě, v Americe i v Asii. Později také vedla významné balety v Římské opeře a v madridském Teatro Lírico Nacional.

Proslavila se jako Odetta a Odilie v Čajkovského baletu Labutí jezero. K jejím nejslavnějším rolím patří sólová choreografie Umírající labuť s hudbou Ščedrina. Známá byla i její Carmen ve Ščedrinově hudební úpravě. Proslula ale i v dalších dílech a od šedesátých let i spoluprací s nejslavnějšími choreografy na Západě.

Plisecká se narodila 20. listopadu 1925 v Moskvě. Ve Velkém divadle působila jako sólistka v letech 1943 až 1988. Na jeho scéně se poprvé objevila už v 11 letech v Šípkové Růžence Petra Iljiče Čajkovského.

Život nejslavnější baletky všech dob mapuje jedna epizoda z cyklu Sexuální idoly století na internetové televizi Stream.cz – více zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám