Hlavní obsah

Zemřel velikán Motownu, zpěvák Temptations Dennis Edwards

Novinky, Stanislav Dvořák

Ve věku 74 let zesnul minulý týden Dennis Edwards, hlavní zpěvák skupiny The Temptations. Jeho hlas formoval zlatou éru classic soulu a legendárního hudebního vydavatelství Motown.

Foto: Profimedia.cz

Dennis Edwards

Článek

Dennis Edwards působil ve skupině The Temptations v letech 1968 až 1977, natočil tak některé z největších soulových hitů v dějinách jako Papa Was a Rollin' Stone, I Can't Get Next to You a Ball of Confusion.

Jeho manželka Brenda sdělila médiím, že Edwards zemřel v nemocnici v Chicagu na komplikace spojené s meningitidou.

„Jsem opravdu smutný, že další z vojáků Motownu odešel. Odpočívej v pokoji, bratře,“ reagoval zpěvák Smokey Robinson.

Rodák z Alabamy Denis Edwards dospíval v Detroitu v prostředí kostelních sborů, takže logicky vyrůstal na gospelu. Vystudoval konzervatoř a nejdříve to zkoušel začátkem šedesátých let v soulové skupině Contours, která měla mimo jiné obrovský hit Do You Love Me (1962). Písnička v osmdesátých letech zažila globální comeback, protože zněla ve filmu Hříšný tanec v části, kdy Baby přijde s melounem na večírek a poprvé vidí „nemravné tance“ Swayzeho a jeho přátel.

Foto: Profimedia.cz

The Temptations

Sláva Contours koncem šesté dekády upadala a Edwards vstoupil do Temptations, když vyhodili zpěváka Davida Ruffina. Edwards nebyl tak uhlazený a celá skupina se začala pomaličku posouvat od sladkých vícehlasů raných šedesátek spíš k sofistikovanějšímu funku-rocku a progresivní soulové psychedelii ve stylu Slye Stona, Hendrixe, Funkadelic a podobně.

Temptations šplhali na vrcholy hitparád nejen se známou hitovkou Papa Was a Rollin' Stone, ale také s Don't Let the Joneses Get You Down, Psychedelic Shack nebo s Ball of Confusion a propracovanou skladbou Cloud Nine, oceněnou i Grammy.

Skupina však v roce 1976 odešla z Motownu a Edwards se s nimi rozloučil. V osmdesátých letech se ještě zúčastnil „reunionu“, ale ačkoliv zpívali pořád dobře, doba už kráčela jiným směrem, frčel funk a hip-hop.

Reklama

Výběr článků

Načítám