Hlavní obsah

Zemřel slovenský herec a exministr Ľubo Roman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 77 let zemřel v pondělí slovenský herec a exministr kultury Ľubo Roman. Web noviny.sk uvedl, že příčinou smrti byl infarkt.

Ľubo Roman v televizním pořadu Čo dokáže ulica z roku 1997Video: Slovenská televízia Bratislava, Tatra ABB

 
Článek

Roman se narodil v Malackách na západě Slovenska a s herectvím začínal už ve věku 14 let. V letech 1966 až 2001 byl členem bratislavského Divadla Nová scéna. V letech 1991 až 1996 Nové scéně také šéfoval.

Foto: Profimedia.cz

Herec a exministr Ĺubo Roman na fotografii z roku 2016

Byl aktivní i v politice. V roce 1994 byl ministrem kultury ve vládě premiéra Jozefa Moravčíka. V roce 1998 se stal poslancem slovenského parlamentu a v roce 2004 kandidoval na post prezidenta, ale kandidatury se nakonec vzdal ve prospěch Eduarda Kukana. Stal se prvním předsedou Bratislavského samosprávního kraje.

Ve věku 13 let ztratil oba rodiče a vyrůstal se starším bratrem a mladší sestrou. Jako čtrnáctiletý si zahrál ve slovensko-maďarském koprodukčním filmu Deštník svatého Petra. Vystudoval herectví na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě. Mezi jeho významnější filmy patří role v snímku režiséra Štefana Uhera Slnko v sieti. Patřil mezi nejobsazovanější televizní a filmové herce na Slovensku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám