Hlavní obsah

Zemřel herec Orson Bean, obchodník z Doktorky Quinnové

Novinky, tcs

V pátek 7. února zemřel ve věku 91 let televizní, filmový a divadelní herec Orson Bean. Navzdory jeho pokročilému věku šlo o smrt předčasnou. Beana srazilo auto, když přecházel ulici v kalifornském Venice. Čeští diváci herce znají především ze seriálů Doktorka Quinnová, Dva a půl chlapa či Zoufalé manželky.

Foto: Profimedia.cz

Orson Bean

Článek

Neštěstí se stalo na jedné z křižovatek v kalifornském Venice po půl osmé večer místního času. Bean se svou manželkou přecházel ulici, přijíždějící řidič si ho nevšiml a srazil ho na zem.

V tu chvíli se k přechodu blížilo ještě druhé vozidlo. Kolemjdoucí se řidiče druhého auta snažili varovat, aby zpomalil.

„Řidič druhého vozu byl rozptýlen kolemjdoucími, kteří se ho snažili přinutit zpomalit,“ uvedl Brian Wendling z policejního oddělení Los Angeles. Řidič druhého auta si tak nevšiml ležícího Beana a narazil do něj. Právě druhý střet s vozidlem se ukázal jako fatální. Přivolání lékaři už mohli jen konstatovat smrt.

Jedna z Beanových posledních rolí v seriálu Grace a Frankie.

Za svou kariéru Orson Bean stihl vytvořit více než stovku filmových a televizních rolí. Byl rovněž představitelem nespočtu divadelních rolí. Start jeho kariéry přitom šťastně nezačal. V roce 1950 se účastnil mítinků komunistické strany, a byl proto zařazen hollywoodskými studii na černou listinu. Právě proto se rozhodl věnovat zejména televizi a divadlu.

Tuzemští fanoušci seriálů z devadesátých let si ho mohou pamatovat coby vychytralého obchodníka Lorena Braye ze seriálů Doktorka Quinnová, větší roli rovněž ztvárnil v Zoufalých manželkách. Mihl se pak v epizodách seriálů Jak jsem potkal vaši matku či Dva a půl chlapa.

Pamatovat si ho mohou rovněž fanoušci Pána prstenů, ovšem nikoliv toho nejslavnějšího filmového zpracování v režii Petera Jacksona, nýbrž animovaných děl Hobit a Návrat krále z roku 1977, respektive 1980. Orson Bean zde ztvárnil postavy Bilba a Froda Pytlíkových.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám