Hlavní obsah

Ve věku 91 let zemřel v pondělí slovenský herec Ladislav Chudík. Novinkám to potvrdila mluvčí Slovenského národního divadla (SND) Izabela Pažítková.

Zemřel herec Ladislav Chudík

Představitel primáře Sovy z legendárního seriálu Nemocnice na kraji města zemřel v bratislavské nemocnici po těžkém zápalu plic a dalších zdravotních komplikacích.

Narodil se 27. května 1924 v obci Hronec na středním Slovensku. Studoval na gymnáziu v Kremnici, následně na filosofické fakultě bratislavské univerzity a na dramatickém oddělení Státní konzervatoře. Členem Slovenského národního divadla byl nepřetržitě od roku 1944.

Jméno Ladislava Chudíka na chodníku slávy před Novou scénou divadla v Bratislavě

Foto: Milan Malíček, Právo

V roce 1968 emigroval do Vídně, odkud se po třech měsících vrátil. Byl prvním porevolučním slovenským ministrem kultury. Věnoval se také pedagogické práci.

Ladislav Chudík na snímku z roku 2011

Foto: Milan Malíček, Právo

Čeští diváci ho znali především z legendárních bratislavských televizních pondělků, ale také jako skvělého recitátora básní českých autorů, především Jaroslava Seiferta. Oblíbili si ho hlavně jako primáře Sovu v seriálu Nemocnice na kraji města.

Herec byl podruhé ženat s právničkou Alenou původem z Prahy. V životě překonal množství nemocí, a jak sám řekl před šesti lety v knize vzpomínek, „žil nastavený čas“. Až do loňska však stále vystupoval na první slovenské scéně ve hře Tančírna, kde ztvárnil roli číšníka.

Ladislav Chudík

Foto: Milan Malíček, Právo

Diváci ho mohli vidět ve filmech Vlčie diery (1948), Kapitán Dabač (1959), Putování Jana Amose (1983), Všichni moji blízcí (1999) a dalších. V roce 2010 získal Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli ve filmu Kawasakiho růže (2009).

Výběr z herecké filmografie Ladislava Chudíka

Vlčie diery 1948

Bílá oblaka 1962

Príbehy z lepšej spoločnosti 1969

Luk královny Dorotky 1970

Sokolovo 1974

Vivat Beňovský 1975

Nemocnice na kraji města 1977

Maškaráda 1981

Velká filmová loupež 1986

Nemocnice na kraji města po dvaceti letech 2003

Nemocnice na kraji města - nové osudy 2008

Kawasakiho růže 2009

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků