Hlavní obsah

Zemřel Calvin Simon ze skupiny Parliament-Funkadelic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden ze zakladatelů kultovní formace Parliament-Funkadelic, zpěvák Calvin Simon, zemřel v pátek ve věku 79 let.

Foto: Profimedia.cz

Calvin Simon

Článek

„Odpočívej v pokoji, bratře z P-Funku, pane Calvine Simone,” uvedl kapelník George Clinton.

„Ztratili jsme dalšího původního člena Parliament/Funkadelic,” napsal baskytarista Bootsy Collins na sociální síti.

„Kamarád, kolega z kapely a cool klasik, pan Calvin Simon býval členem Parliament/Funkadelic. Je členem Rokenrolové síně slávy, kam byl uveden v roce 1997 s patnácti členy P-Funk,” dodal.

Foto: Archiv, Právo

George Clinton je charismatická osobnost světové hudební scény.

Simon se narodil v roce 1942 v Západní Virginii. Jako dítě se učil zpívat v kostelním sboru.

Později se přestěhoval do New Jersey a spojil se s Georgem Clintonem a Gradym Thomasem, Rayem Davisem a Fuzzy Haskinsem ve vokální skupině Parliaments.

Zpočátku zpívali doo-wop, kapela se ale v šedesátých letech se zcela změnila a stala se průkopníkem psychedelického funku.

Skupina patří k nejvlivnějším v dějinách, prorazila originálním zvukem i bláznivým humorem. Poctu jim složili třeba Red Hot Chili Peppers nebo v českém prostředí Monkey Business.

Našel se v gospelu

V nejslavnější sestavě s kytaristou Eddiem Hazelem vydali slavná alba Funkadelic a Free Your Mind… and Your Ass Will Follow.

Později přišly desky Maggot Brain, Mothership Connection a One Nation Under the Groove. Simon se ale se skupinou rozešel ve zlém kvůli penězům.

Zemřel hudebník Astro, příští rok měl zahrát v Česku

Kultura

V roce 1997 byl jako člen Parliament-Funkadelic uveden do Rokenrolové síně slávy. V posledních letech nahrával spíše gospelovou hudbu.

V roce 2004 mu byla diagnostikována rakovina, ale tehdy nemoc překonal. Vydal například gospelová alba It’s Not Too Late a I Believe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám