Hlavní obsah

Zemřel americký kytarista Tony Rice

Novinky, Stanislav Dvořák

Kytarista Tony Rice zemřel v pátek v americkém Reidsvillu ve věku 69 let. Byl legendou hlavně v oblasti bluegrassu a country.

Foto: Profimedia.cz

Tony Rice

Článek

Riceův kolega Ricky Skaggs jej označil za „nejvlivnějšího akustického kytaristu za posledních padesát let“.

„Někdy během vánočního rána, když si dělal kávu, nás náš drahý přítel a kytarový hrdina Tony Rice opustil a odešel do svého nebeského domova,“ uvedl Skaggs.

„Mnozí, ne-li všichni dnešní bluegrassoví kytaristé říkají, že se učili na hudbě Tonyho Rice. Moc rád slyšel, že další generace hraje jeho sólíčka. Myslím, že to mu jako kytaristovi dělalo největší radost.“

Tony Rice vydal desítky alb s různými formacemi jako David Grisman Quintet, Skaggs & Rice, The Tony Rice Unit a vydával také sólová díla. V Americe spolupracoval skoro s každým od Jerryho Garcii po Dolly Partonovou.

První ukázka. Režisér Hobita pracuje na filmu o Beatles

Kultura

V posledních letech mu už zdravotní stav nedovoloval naplno hrát a zpívat. Naposledy vystoupil s kytarou v roce 2013, když ho uvedli do Mezinárodní bluegrassové síně slávy. Jako pravý profesionál se nechtěl ztrapňovat a kazit si jméno, proto odešel do důchodu. „Měl jsem po dlouhá léta štěstí na velmi oddané posluchače a určitě se teď nechystám někoho zklamat,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám