Hlavní obsah

Ze zavřených galerií: Museum Kampa vystavuje sochařský trojlístek

Právo, rea

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další z výstavních síní, jejichž zavřené dveře ve svém seriálu Právo otevírá, jsou v pražském Museu Kampa. Až se dveře galerií otevřou, čeká na návštěvníky dvojvýstava sochařů Kryštofa Hoška a Petera Orieška nazvaná Sóma Séma a samostatná výstava sochaře Vladimíra Janouška pojmenovaná Časy.

Foto: Miloš Ruml , ČTK

Museum Kampa

Článek

Hoška a Orieška od sebe dělí celá jedna generace. „Mladší z obou vystavujících autorů, Kryštof Hošek (1984), byl během své dosavadní tvůrčí kariéry s Orieškovou (1941–2015) tvorbou v úzkém vztahu, zejména díky dlouholetým rodinným vazbám. V řadě Hoškových realizací toto propojení lze rozpoznat,“ uvádí Museum Kampa.

Oba autoři pracují primárně s figurou či jejími fragmenty, východiskem většiny jejich děl je hyperrealistický tvůrčí přístup.

„Významná v tvorbě obou autorů je silná obsahová složka, tedy plastika pojatá jako artefakt, skrze nějž je možné vyprávět příběhy nebo ukázat jasný postoj. A možná ještě jedna společná věc provázela a provází oba autory. Náleží mezi tvůrce, jejichž práce vyvolává rozporuplné postoje a emoce, od absolutního přijetí až po odmítavé reakce,“ píše se v materiálech k výstavě.

Sochař Vladimír Janoušek (1922–1986), spoluzakladatel umělecké skupiny UB 12, je autorem monumentálních realizací i komorních soch. Reprezentoval Československo na světové výstavě Expo ’70 v japonské Ósace. Během normalizace byla jeho veřejná a výstavní činnost utlumena.

Jeho dílo nebylo dosud v celé šíři publiku představeno.

Foto: archiv Musea Kampa

Sochař Vladimír Janoušek: Hlava (1961)

Foto: archiv Musea Kampa

Sochař Kryštof Hošek: Like (2018)

Foto: archiv Musea Kampa

P. Oriešek: Torzo s koňskou a býčí hlavou (před rokem 1990)

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám