Hlavní obsah

Žádný přímý důkaz. Led Zeppelin žádají soudce, ať ukončí kauzu Stairway

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právní zástupci bývalých členů kultovní rockové party Led Zeppelin požádali soudce v Los Angeles, aby ukončil soud kvůli údajně ukradené melodii jednoho z největších hitů všech dob, písně Stairway to Heaven.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Zpěvák Led Zeppelin Robert Plant (vlevo) a kytarista Jimmy Page

Článek

Advokáti zpěváka Roberta Planta a kytaristy Jimmyho Page řekli, že žalobce ani po třech dnech výpovědí různých svědků nepřinesl důkaz, že k nějakému kopírování došlo. Soudce Gary Klausner vyslechl několik muzikantů a muzikologa, jenže ti problém moc neobjasnili.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Robert Plant se skupinou

Zástupce kapely Spirit tvrdil, že jejich starší song Taurus je velmi podobný úvodu Stairway To Heaven, i když písně jako celek moc podobné nejsou. Navíc si nikdo nevzpomíná, že by Led Zeppelin koncem šedesátých let poslouchali tuto píseň na nějakém konkrétním koncertě. Page uvedl, že o písničce v životě neslyšel a že si nevzpomíná, jestli si vůbec někdy pustil desku skupiny Spirit, vzhledem k tomu, že desek vlastní tisíce.

Jestli to nevyjde, Plant bude vypovídat

Kauzu vyvolal Michael Skidmore, který se stará o dědictví kytaristy Spiritu Randyho Wolfa. Advokát Francis Malofiy přehrával oba songy před soudem, ale zatím ničeho nedosáhl. Muzikolog Alexander Stewart řekl, že obě písně něco podobného mají, ale to nedokazuje, že druhá je kopií první.

Jestli soudce proces nezastaví, obhajoba se ujme v úterý slova a mluvit budou zpěvák Robert Plant a basák John Paul Jones.

Reklama

Výběr článků

Načítám