Hlavní obsah

Za ČR chce do Eurovize Kabát, Kolář, Bende i Vondráčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechny české kandidáty do pěvecké soutěže Eurovize představila ve čtvrtek Česká televize. Je mezi nimi skupina Kabát, Petr Kolář, Helena Vondráčková, Vlastimil Horváth, Petr Bende, Helena Zeťová či Sámer Issa, ale také méně známí umělci jako kapela Lili Marlen, romský hip-hoper Gipsy a Markéta Poulíčková, která se skrývá za zkratkou L.B.P.

Článek

Národní kolo písničkové soutěže se uskuteční 10. března v pražském Veletržním paláci a Česká televize ho odvysílá živě od 20:00 hodin na programu ČT 1, Nova vysílá proti Eurosongu rovněž přímým přenosem finále Tý Tý.

O tom, kdo postoupí do semifinále, rozhodnou diváci prostřednictvím SMS hlasů. Semifinálové kolo se uskuteční 10. května v Helsinkách a po helsinském finále 12. května budeme znát melodii nejlepší evropské písničky.  

Někteří raději možnost ukázat se v Eurovizi odmítli

Mnohé kapely a interpreti nabídku na účinkování v této soutěži s padesátiletou tradicí odmítli. Patřily mezi ně například Aneta Langerová, Lucie Bílá nebo skupiny Kryštof, Wanastovi Vjecy, Mig 21 a Ready Kirken.

"Oslovení z různých důvodů odmítli, například jim nevyhovovalo hraní na half-playback nebo nechtěli vystupovat na jednom pódiu s interprety jiné generace," řekl šéfdramaturg ČT Ivan Hubač. Jiní zase měli již příliš nabitý program. 

ČT měla pocit, že u některých odmítnutí byly uvedené důvody spíše jen zástupné. Nikomu se zjevně nechtělo říct nahlas, že soutěž je v určitých  muzikantských a hudebně-kritických kruzích považována spíše za obskurní než reprezentativní.

"Tím, že to odmítli, tak tomu moc nepomohli. Díky tomu, že by tam byla kapela jiného typu, jiného ranku, tak by naopak přispěli k tomu, že to bude mít ještě větší šíři než nyní," řekl Petr Bende na dotaz, zda podle něj někteří účast odmítli kvůli jejímu příliš popovému vyznění soutěže.

Soutěže se chce zúčastnit i Helena Vondráčková, která se tak ocitla mezi začínajícími talenty. Pravidla soutěže to ale nezakazují.  

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám