Hlavní obsah

Vychází komiks o nejprovokativnější modelce Paříže

Právo, Peter Kováč

Dívku jménem Alice Ernestine Prinová znal ve dvacátých letech minulého století v Paříži jen málokdo. Když se ale řeklo Kiki z Montparnassu, věděl mezi umělci každý, o koho jde.

Foto: nakladatelství Argo

Obal knižní novinky o modelce z Paříže.

Článek

Stala se oblíbenou modelkou tvůrců tzv. pařížské školy. Maloval ji Chaima Soutine, Moise Kisling, Foujita, zaujala i mladého sochaře Alexandra Caldera a hrála v experimentálním filmu Mechanický balet Fernanda Légera. Svůj osud na čas jako osudová múza spojila s dadaistickým a surrealistickým fotografem Manem Rayem.

Kiki zemřela v březnu 1953, ale znovu ožila v kultovním francouzském komiksu, který nyní vychází česky (416 stran, Argo, 398 Kč). Výtvarnou (černobílou) podobu dala modelce Catel Mullerová, texty připravil José-Louis Bocquet. Za dílo je čekal v roce 2007 úspěch i zájem překladatelů.

Kiki měla krátce zastřižené černé vlasy s ofinou hluboko do čela a chovala se provokativně i arogantně. V komiksu jsou zachyceny její skandály, které otřásly morálními předsudky Paříže. Do ateliéru japonského malíře Foujity vstoupila v dlouhém kabátu, a když ho sundala, byla pod ním úplně nahá. Umělec se nemusel zdržovat rozepínáním knoflíčků.

Man Ray v komiksu nakonec objevil Kiki poté, co se změnila v tlustou bábu, živořící v malém bytě, trpící vodnatelností a propadlou alkoholismu. Její krása zůstala uchována jen v umění.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám