Hlavní obsah

Vertikální filmy z celého světa v Praze

Právo, Kristýna Čtvrtlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snímky natočené v netradičním výškovém formátu uvede ve středu 23. října festival Vertifilms Prague v Anežském klášteře. Druhý ročník přehlídky nabídne dvě desítky filmů z různých koutů světa.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Festival se uskuteční v Anežském klášteře.

Článek

V roce 2016 uspořádal absolvent FAMU, producent Kryštof Šafer, pilotní ročník přehlídky. Ta si klade za cíl seznámit diváky, kteří znají jen tradiční horizontální filmy z kin a televizních obrazovek, s tímto nezvyklým formátem, kterému se dostává stále větší popularity v souvislosti s rozvojem mobilních telefonů a sociálních sítí.

„Před třemi lety jsem byl trochu za blázna, letošní odezva je již daleko serióznější. Vertikálnímu formátu podle mě hodně pomohl rozvoj Instagramu a Facebooku, oba pracují s obrazem na výšku. I YouTube se už tomuto formátu přizpůsobil, je vidět, že má budoucnost. Osobně tomu říkám obrazovka od devíti do sedmnácti hodin. Po páté odpoledne se lidé věnují klasickému šířkovému formátu, přes den ale máme v ruce telefon všichni,“ řekl Šafer.

Na plátně o výšce bezmála deseti metrů v prostorách gotického svatostánku bude k vidění mimo jiné krátkometrážní animovaný snímek To Accept držitelky studentského Oscara, režisérky Darii Kashcheevy, která letošní porotu americké Akademie zaujala se svým loutkovým filmem Dcera.

Právě kratší díla do stopáže patnácti minut jsou obsahem pražské přehlídky, která nabídne rozličné žánry. „Vertikální formát se hodí zejména pro experimentální filmy, zastoupeny ale máme také intimní dokumenty nebo chytře obrazově komponované hrané filmy,“ dodal Šafer.

Festival i tentokrát vyhlásí vítězný film, o němž rozhodne porota, ve které jsou manažerka Vanda Wolfová, režisér Tomáš Mašín a ředitel reklamní agentury Tomáš Kopečný.

Přehlídka je jediná svého druhu v Česku. Obdobné se konají například v USA, Austrálii nebo Itálii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám