Hlavní obsah

Velebova reforma vysílání České televize Senátem neprošla

Praha

Senát odmítl zvýšit podíl regionálních studií České televize z 20 na 30 procent vysílacího času tohoto veřejnoprávního média. S návrhem přišel předseda Strany práv občanů Jan Veleba. Podle kritiků ale předloha není potřebná a nejsou ani popsány její dopady.

Foto: Milan Malíček, Právo

Senátor Jan Veleba

Článek

"Nemám pocit, že by regionální studia byla nějakou Popelkou," uvedl senátor ODS Jiří Oberfalzer. Přijetí novely by podle něj mohlo znamenat, že ČT bude pro její naplnění požadovat více finančních prostředků formou zvýšení koncesionářských poplatků.

Proti přijetí se vyslovil také předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Upozornil na to, že v roce 2002 představoval podíl regionálních studií veřejnoprávní televize ve vysílání programů ČT1 a ČT2 osm až devět procent, nyní je to 24 procent.

Podle Štěcha diváka nezajímá, odkud ČT vysílá koncert či sportovní přenos, ale jak je pořad kvalitní.

Veleba svůj návrh zdůvodňoval mimo jiné tím, že 80 procent tvorby veřejnoprávní televize vzniká v Praze, kde ale žije jen 12 procent obyvatel republiky. Novela by podle něj posílila regionální kulturu i sport a vedla by k většímu uplatnění místních herců a souborů.

Druhý návrh Velebovi vrátili

Veleba označil návrh za nekonfliktní vzhledem k tomu, že se netýká koncesionářských poplatků na rozdíl od jeho další novely. Podle ní by od koncesionářských poplatků měli být osvobozeni na pět let ti, o nichž by Česká televize či Český rozhlas zveřejnily nepravdivou informaci.

Tato předloha stále čeká na opětovné projednání poté, co ji horní komora vrátila senátorovi k dopracování.

Reklama

Související témata:

Související články

Veleba chce dostat do vysílání ČT víc Moravy

Senátor Jan Veleba, který je předsedou Strany práv občanů, připravil další novelu týkající se České televize. K návrhu na změnu koncesionářských poplatků nyní...

Výběr článků

Načítám