Hlavní obsah

Veleba chce dostat do vysílání ČT víc Moravy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senátor Jan Veleba, který je předsedou Strany práv občanů, připravil další novelu týkající se České televize. K návrhu na změnu koncesionářských poplatků nyní Veleba připravil novelu, podle níž by se měl ve vysílání ČT zvednout podíl regionální tvorby ze 20 na 30 procent. Jak Veleba v pátek uvedl, jeho návrh by vedl k většímu zapojení umělců a tvůrců z moravských regionů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Senátor Jan Veleba

Článek

Novelu senátor připravil s právníkem a někdejším poslancem ČSSD Zdeňkem Koudelkou.

"Předchozí novela vzbudila vášně a averzi vůči mně, což nás spolu se Zdeňkem Koudelkou donutilo přemýšlet dál. Současný vysílací poměr je pro regionální studia nevýhodný. Z Prahy se vysílá 80 procent, z Brna a Ostravy dohromady 20 procent, přestože na Moravě žije 40 procent obyvatel. Proto si nemyslím, že by byl současný návrh příliš revoluční," míní Veleba.

Představitelé kulturních institucí v moravských regionech prý tento návrh vítají. "Nahlas se to ale bojí říci, protože by jim z Prahy stopla Česká televize současné projekty nebo by už nedostali další. Je smutné, že musí mluvit jinak v soukromí a jinak veřejně," řekl Koudelka, který připomněl, že před televizní krizí na začátku roku 2001 měla regionální studia přidělených každé jen pět procent.

"Peníze, které ČT od občanů dostává, by se měly rozložit rovnoměrně na území celého státu," doplnil.

Na fakultě jsme taky dělali kulturu, tvrdí Veleba

Veleba uvedl, že se neradil s žádnými mediálními odborníky. "Mám však nějaké teoretické základy. Když jsem studoval na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity, dělali jsme kulturu," řekl Veleba.

Vzhledem k rychlosti, s jakou chtěl novelu připravit, si zatím nedomlouval ani podporu u senátorů, stejně tak nediskutoval s lidmi z regionálních televizních studií. Podle něj by byli sami proti sobě, kdyby novelu odmítali. Předpokládá, že najde podporu i v Senátu a ve Sněmovně vzhledem k tomu, že většina osazenstva je mimopražská. Chtěl by, aby novela nabyla účinnosti 1. ledna příštího roku.

"Znamenalo by to rozvoj regionálních studií. Kdo vnímá Českou televizi jako Kavčí hory, může to brát jako útok na sebe. Kdo ji vnímá jako celostátní instituci, tak to musí chápat pozitivně," míní Veleba.

Spor o koncesionářské poplatky

Příští týden by měl Senát projednávat první Velebovu novelu o ČT. Jde o návrh, podle něhož by koncesionářské poplatky nemuseli pět let hradit lidé, o nichž ČT nebo rozhlas zveřejnily nepravdivou informaci. Novela dále počítá s tím, aby byli od poplatku osvobozeni ti, kdo pošlou na začátku roku 1,2násobek ročního poplatku jako dar ve prospěch příspěvkové organizace nebo veřejně prospěšných právnických osob. Senátoři by novelou chtěli také umožnit, aby bylo možné poplatek směřovat konkrétnímu studiu ČT či ČRo.

Návrh podpořil prezident Miloš Zeman, který zpochybnil nezávislost ČT. Ta se proti jeho slovům ohradila. [celá zpráva]

Rada ČT se novelou zabývala a nepřijala k ní usnesení. Radní se nicméně shodli, že by změna vedla k narušení nynějšího duálního systému médií veřejné služby a komerčních. ČT by rovněž hrozila větší závislost na politicích.

Měsíční koncesionářské poplatky jsou nyní pro ČT 135 a pro rozhlas 45 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám