Hlavní obsah

V písni Lítej vzpomíná skupina Mirai na Davida Stypku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina Mirai vzpomíná v písničce Lítej na Davida Stypku. Klip ke skladbě z loňského alba Maneki Neko vychází rok poté, co Stypka zemřel. Jeho režisérem je Ondřej Kudyn.

Videoklip skupiny Mirai k písničce LítejVideo: Universal Music

 
Článek

„Tahle píseň i video pro nás mají hodnotu, protože je tam všechno opravdové,“ říká zpěvák a kytarista Mirai Navrátil, po jehož boku se ve videoklipu objevily Ewa Farna, Kateřina Marie Tichá i kapela Bandjeez. „Budu rád, když si lidi pustí Davidovu hudbu a přečtou si jeho básně. Myslím, že patří mezi lidi, o kterých by se ve školách měli mladí lidé učit.“

O Davidu Stypkovi mluvil Navrátil vždy jako o svém starším bratrovi a supervizorovi, na kterého se rád obracel. Kromě hudby je spojoval i rodný Frýdek-Místek, kde oba umělci žili.

„Myslím, že právě hudba protnula naše cesty už někdy před patnácti lety, když jsem poprvé hrál na frýdecko-místeckém festivalu Sweetsenfest,“ vzpomíná Navrátil na seznámení se Stypkou. „David byl pro mě výjimečný těmi stejnými atributy jako pro většinu lidí. Charisma, talent, velkorysost.“

Píseň Lítej vznikala ve spolupráci se skladatelem Jendou Vávrou, o produkci se stejně jako u celého alba postaral Ondřej Fiedler. „S Jendou Vávrou jsme měli rozepsaných spoustu skic. V podstatě jsem hned věděl, že jeden z těch hrubých nástřelů má dostat tenhle příběh. Mít silnou emoci je pro psaní dobré, prázdnota se na papír těžko přenáší. I když někdy je i prázdnota silná negativní emoce,“ přibližuje Mirai vznik písně.

Příběh videoklipu, ve kterém se objevují střípky videí ze soukromých archivů Stypkových přátel, se odehrává v jednom z pražských barů. Výběr místa podle Navrátila odkazuje na typ prostředí, v němž se se Stypkou poznali a v němž býval rád. Každý, kdo se ve snímku objeví, patří mezi blízké Davida Stypky.

„Jsou v něm kapela Bandjeez s Káťou Tichou a Jindrou Polákem ze skupiny Jelen, se kterými byl v minulosti na turné. Uvidíte Ewu Farnou, s níž má svůj největší hit, jeho ženu, zvukaře Kubu a nás, kapelu Mirai. Myslím si, že jsme oba měli radost z našich úspěchů, protože jsme tak nějak společně z Frýdku-Místku dobývali republiku. V roce 2017 jsme společně získali cenu Anděl. David za interpreta, my za objev,“ říká Navrátil a dodává, že píseň i videoklip Lítej má pro všechny zvláště velkou hodnotu, protože je tam všechno opravdové.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám