Hlavní obsah

V Dijonu se draží obraz, o který má zájem Národní galerie

Právo, ČTK, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výjimečný středověký obraz nazvaný Trůnící Panna Marie s dítětem z dílny Mistra vyšebrodského oltáře, který se náhodou našel letos ve francouzském Dijonu, se v sobotu 30. listopadu draží ve francouzském Dijonu. Aukční síň odhaduje, že cena obrazu se bude pohybovat mezi 400 tisíci až 600 tisíci eury (10,2 milionu až 15,3 milionu Kč). O dílo má zájem i česká Národní galerie.

Foto: © Studio Sebert

Trůnící Panna Marie s dítětem

Článek

Obraz malovaný temperou na dřevě byl dlouhá léta v domě dijonské rodiny, která neměla tušení, že se mezi nimi po generace dědí dílo jednoho z nejvýznamnějších českých představitelů vrcholné gotiky.

„Majitelé obraz považovali za obyčejný dekorativní panel a chtěli ho prodat společně s nepříliš hodnotnými stříbrnými předměty a koupelnovým nábytkem,“ popisuje objev znalec Hugues Cortot ze skupiny Turquin, která aukci pořádá.

Dílo zobrazuje Pannu Marii oděnou v modrém šatu a zlatém plášti, která na rukou drží Krista. Ten se jednou ručkou chytá za nohu a druhou tiskne palec madony. Podle odborníků je podobné přirozené gesto na obrazech z poloviny 14. století výjimečné.

Experti, včetně pracovníků Národní galerie a Ústavu dějin umění Akademie věd, potvrdili, že se jedná o dílo anonymního českého malíře vrcholné gotiky – Mistra vyšebrodského oltáře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám