Hlavní obsah

Unikátní kresby k Muchově Otčenáši jsou již v pražské sbírce

Unikátní kolekci kreseb a tisků vztahujících se ke slavnému Otčenáši (Le Pater) Alfonse Muchy, jeho osobitému obrazovému výkladu křesťanské modlitby, natrvalo získalo do svých sbírek Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze. Ve čtvrtek ji vedení muzea představilo novinářům na tiskové konferenci.

Foto: Petr Horník, Právo

Mucha se vrací do Čech.

Článek

Soubor prací věnovala muzeu česká mecenáška a sběratelka umění žijící ve Švýcarsku Věra Neumannová. Ojedinělé dílo knižní kultury vyšlo poprvé v Paříži v roce 1899. Hodnota sbírky je podle ředitelky muzea Heleny Koenigsmarkové těžko vyčíslitelná, pohybuje se v řádech mnoha desítek miliónů korun. Umělecká hodnota je podle hlavního kurátora muzea Radima Vondráčka srovnatelná se slavnou Muchovou Slovanskou epopejí.

"Dar paní Neumannové, rodačky ze Zlína, je pro sbírky našeho muzea velice významný, protože se týká něčeho, co je pro české umění významné jak jménem autora, tak samozřejmě dílem samotným," řekla ředitelka Koenigsmarková. Darovaná sbírka obsahuje také rozsáhlý soubor fotografií Lotara Neumanna, který patří k českým autorům působícím v zahraničí.

Foto: Petr Horník, Právo

Nově získané Muchovo dílo

Až se bude muzeum rekonstruovat, bude soubor pravděpodobně vystaven v Obecním domě. Dlouhodobější expozice české a evropské secese se do těchto prostor plánuje pro druhou polovinu příštího roku.

"Muchovy ilustrace k Otčenáši nejsou běžným ilustrátorským počinem, ale bylo to dílo jeho srdce, jeho niterného prožívání těchto otázek a právě tímto dílem se chtěl vymanit ze zakázek čistě komerčních z produkce druhé poloviny 90. let," řekl Vondráček.

Unikátní je podle něj možnost sledovat všechny fáze tvůrčího procesu od počátečních skic až po definitivní předlohové kresby, které sloužily pro reprodukce v tištěném vydání.

V souboru jde zhruba o sedm desítek návrhových kreseb, skic a 120 nátisků, objevují se v nich figurální motivy. Kompozice doplňují fantaskní a okultní motivy i zednářské symboly. Malíř navrhl i písmo a grafickou úpravu knihy. Mísí se v něm katolická výchova v dětství a vlivy soudobých myšlenkových proudů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám