Hlavní obsah

Turecko zatrhlo Němcům transgender festival

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecké úřady zakázaly filmový festival v Ankaře. Domnívají se, že jeho téma (homosexualita a transgender) je příliš citlivé a vyvolá prudké reakce.

Foto: Profimedia.cz

Transgender herec Hari Nef (Ilustrační foto)

Článek

Festival spoluorganizovalo i německé velvyslanectví. Turecké úřady uvedly, že by to vyvolalo „provokace a reakce“. Také se obávají nespecifikované teroristické hrozby, uvedl rakouský server Standard.at.

Kino Buyülü Fener, kde se měla událost konat, potvrdilo agentuře DPA zákaz LGBT festivalu, ale nechtělo to víc komentovat. Němci pomáhali s pořádáním kinu a jedné turecké organizaci. Mimo jiné chtěli promítat snímek Z kůže o jednom dospívajícím gayovi. Autor scénáře Jan Braren měl přijet na diskusi s diváky.

Turecko má dlouhodobě problémy se svobodou projevu. V roce 2016 bylo zakázáno dvanáct televizních a jedenáct rozhlasových stanic. Televize Hayatin Sesi (dříve Hayat TV) otevřeně kritizovala vládu a dočkala se přísného trestu. Mezi zakázanými je ale také dětská televize Zarok TV, která vysílá v kurdštině Včelku Máju, Šmouly a podobné pořady. Proč byla zakázána, chápal málokdo. Rozhodnutí podle turecké agentury Anadolu ospravedlnil výjimečný stav, který byl tehdy vyhlášen po červencovém puči.

Reklama

Výběr článků

Načítám