Hlavní obsah

Trabanty, Baťa, Edvard Beneš i šlechta v Česku. Dokumentární filmy obohatí podzim

Novinky, Stanislav Dvořák

Poslední dobrodružství trabantí party Dana Přibáně, nové série a filmy o Edvardu Benešovi, Tomáši Baťovi, Jiřím Suchém a o 30 letech svobody v ČR, to vše nabídne Česká televize na podzim.

Foto: Česká televize

Trabantem z Indie až domů

Článek

Dvoudílný dokument Třicet svobodných zkoumá společnost po třiceti letech od pádu komunistické diktatury. „Snažíme se analyzovat těch třicet svobodných let a mimo jiné hledat odpověď na to, proč ve společnosti panuje značné napětí a nespokojenost. Ještě nikdy v historii se přitom Češi neměli lépe než nyní,“ řekl autor námětu a dramaturg Josef Albrecht.

„I když jsme události prožili společně, rozumíme jim naprosto různě,“ tvrdí scenárista Jefim Fištejn.

Trabantem z Indie až domů je závěrečné dobrodružství žlutých trabantů. Čtrnáct dílů ukáže strastiplnou cestu Čechů z Indie přes Nepál, Pákistán nebo Čínu. Na Nový Zéland zve dokument Kiwiland a Bedekr s Jitkou Ježkovou a Martinem Písaříkem zkoumá země Beneluxu s jejich přírodním i kulturním bohatstvím.

Olga Špátová nazvala svůj dokument Jednou skautem, navždy skautem. Tímto filmem se vrací do dětství, kdy sama byla skautkou. V české společnosti morální hodnoty slábnou a ze skautingu si podle ní děti odnášejí smysl pro fair play, přátelství a spolupráci.

Foto: archiv Pravo, Právo

Prezident Edvard Beneš na oficiálním portrétu

Dvoudílný dokument Beneš chce podrobně a s klidným nadhledem vystihnout výjimečného politika, který zakládal Československo a musel sledovat i jeho úpadek. Politika, který je dodnes vnímán kontroverzně, se snaží „zbavit mýtů“.

Série Modrá krev navazuje druhou řadou o šlechtických rodech, které v Česku působily nebo působí.

„Jsou to lidé noblesní a lidé, kterým minulý režim hodně ublížil. Na svůj osud si vůbec nestěžují,“ uvedla režisérka Alena Činčerová.

„Pojďme se podívat, jak se starají o svěřený majetek, ukázat, že soukromé vlastnictví je daleko víc zavazující a kontrolovatelné. Tak jsme začali a pak dokument začal ukazovat i historii a nejen nudné ksichty a baráky,“ uvedl potomek šlechtického rodu František Kinský.

„V druhé sérii jsou méně známé rody, až na ty Lichtenštejny, a trochu jsme se víc obrátili na Moravu,“ dodal.

Foto: Josef Řezníček

Sochy Tomáše a Jana Antonína Bati vzhlíží k rozsvěcené budově, kde nyní sídlí krajský a finanční úřad.

Snímek Petera Kerekese Baťa, první globalista zkoumá slavného českého podnikatele a jeho komplexní, revoluční, globální vize. Popisuje moderní řízení výroby, propojení oborů i motivaci zaměstnanců.

Portrét Jiřího Suchého s podtitulem Lehce s životem se prát natočila Olga Sommerová a nakonec je tu Pivní putování, které bude sledovat osudy chmele a pivního moku v Čechách a na Moravě.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám