Hlavní obsah

Tipy Martina Maxy

Novinky, Jaroslav Špulák, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvák Martin Maxa uvádí, co ho v poslední době nejvíce zaujalo v kultuře. Redakčními tipy jsou album skupiny The Coral a výstava Petr Lébl: "Nejsem výtvarník..."

Foto: Dialog Jessenius
Článek

Tipy zpěváka Martina Maxy

Čtu: Celé dva roky jsem četl v podstatě jenom poezii, takže si nyní čistím hlavu a mám rozečtenou nějakou špionážní knížku od Roberta Ludluma. Je ale slabší než třeba Forsyth, kterého mám rád, protože je vynikající vypravěč a dovede čtenáře strhnout.

Poslouchám: Už dvacet let mám rád Dire Straits.V osmnácti jsem dostal jejich první elpíčko a nikdy jsem je neopustil. Líbí se mi hlas jejich zpěváka Marka Knopflera. Je takový krásně nemocný a lavíruje na hraně falešnosti. Mám ho samozřejmě rád i jako kytaristu.

Viděl jsem: Sleduji dokumenty. Miluji ty, které se týkají vesmíru nebo vymřelých civilizací. Z filmů mě nadchly oba díly Harryho Pottera a kreslená Doba ledová. Mám čtyřletého chlapečka a dívám se na ně s ním. Jsou velmi pozitivní.

Internet: Moc ho nepoužívám, a je to asi špatně, protože už přes něj komunikuje spousta lidí. Na mých webových stránkách se objevuje spousta vzkazů, na které bych měl reagovat. Nemám na to ale čas, navíc k počítači většinou usedám, když jsem už dost unaven.

The Coral: Magic And Medicine

Druhé album britské šestice prohlubuje její vášeň nimrat se v muzice šedesátých let. Je ortodoxní, přibližuje se stylově věhlasné ostrovní formaci první půlky devadesátých let Happy Mondays. Lze ji zařadit mezi indierockové skupiny, v jejím zvuku je syrovost a současně přemíra nestrojené psychedelie. Ta se mísí se zdánlivě přímočarými skladbami, některé momenty připomenou i tradiční americkou country. V každém případě The Coral zvou na výlet do hudební minulosti.

Sony Music/Bonton, 38:16

Petr Lébl: Nejsem výtvarník

Výstava nazvaná Petr Lébl: "Nejsem výtvarník..." se otevřela minulý čtvrtek v Galerii města Plzně. Představuje tvorbu předčasně zemřelého režiséra Petra Lébla (1965-99), jehož inscenace nesly vždy stopu jeho výrazné výtvarné fantazie. Na vernisáži o Léblovi promluvila kurátorka výstavy Vlasta Smoláková a Léblův pedagog a přítel, profesor DAMU Ivan Vyskočil. Výstava potrvá do 12. října, otevřena je úterý až neděle 10:00 -12:00 a 13:00 - 18:00. Druhá vernisáž se uskuteční v rámci mezinárodního festivalu Divadlo v sobotu 13. 9. od 16 hodin.

Galerie města Plzně

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám