Hlavní obsah

Svět knihy se chystá otevřít své brány

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Spisovatelé a nakladatelé z osmnácti zemí se od čtvrtka 5. května do neděle 8. představí na Výstavišti v Praze-Holešovicích na jedenáctém mezinárodním veletrhu Svět knihy.

Článek

"Jsem ráda, že hlavní zemí veletrhu je Slovinsko - země, která je v zahraničí známá svými dynamickými a zajímavými literárními produkcemi. Podle programu se máme na co těšit," řekla novinářům ředitelka Světa knihy Dana Kalinová. Ve znamení Slovinska se ponese podstatná část z celkem 282 doprovodných pořadů.

Do Prahy přijede výprava dvaceti slovinských spisovatelů, z nichž nejproslulejší je prozaik, dramatik a esejista Drago Jančar (1948). Návštěvníci se s ním setkají v pátek v 16 hodin. V češtině mu dosud vyšlo více než deset titulů, letos kupříkladu eseje Brioni. O slovinské literatuře v češtině budou diskutovat překladatelé František Benhart, Alenka Jensterle-Doležalová, Hana Chmelíková i řada českých autorů. Ve vile Portheimka na Smíchově ve čtvrtek v 17 hodin přiblíží výstava 3x Slovinsko dílo slovinského komiksu, klasického básníka Srečko Kosovela a architekta Josipa Plečnika, který se zasloužil o moderní podobu areálu Pražského hradu.

Spolu se slovinskými autory se v Praze představí početná skupina německých spisovatelů, mj. Inka Babková, Marcus Braun, Inka Pareiová, francouzská autorka Sylvie Germainová, Španěl Suso de Toro, James Parker z Velké Británie nebo Edward Pasewicz z Polska.

Svět knihy i v kinech

Už od 21. dubna probíhá v pražských kinech Evald, Palace Cinemas ve Slovanském domě a dalších místech přehlídka Svět knihy ve filmu. Klasické i nové snímky diváci mohou vidět až do 4. května. Po celou dobu veletrhu se pak budou filmy promítat v pravém křídle paláce na Výstavišti. Na představení her podle Michaila Bulgakova, Fjodora Dostojevského a dalších slovanských spisovatelů zase zve Dejvické divadlo, Rokoko nebo Divadlo v Dlouhé.

Na veletrh chodívají návštěvníci za spisovateli. V pátek ve 14 hodin si budou moci vybrat ze setkání nad knihou Srdcerváč, kterou s Jiřím Stránským napsal Jan Lukeš, nebo mezi autogramiádami s Ludvíkem Kunderou, Zdeňkem Svěrákem, Ondřejem Suchým či Adolfem Bornem. Ve 13.30 se s knihou představí Michail Kalašnikov, autor samopalu AK. V 15 hodin se zase lidé setkají s Ondřejem Suchým a Robertem Tamchynou nad písničkami a dochovanými rozhlasovými vystoupeními V+W.

Zdeněk Svěrák a Petr Šabach se sejdou v sobotu v 10 hodin na akci společnosti Paraple věnované paraplegikům. Ve 13 hodin budou odborníci mluvit na téma Haškův Švejk ve slovanských literaturách. O hodinu později se představí Jaroslav Rudiš a Jaromír 99 se svými komiksy, překladatelé uvedou román Stará dáma vaří jed finského autora Arto Paasilima a Jan Balabán, čerstvý držitel ceny Litera za prózu, uvede nové vydání své novely Kudy šel anděl.

Veletrh věnován i dětem

Tradičně se na veletrhu líbí dětem. Expozici nakladatelů věnujících se právě jim bude vévodit obří leporelo výtvarnice a spisovatelky Lucie Seifertové Dějiny udatného českého národa. V obří podobě, kterou autorka představila už v Národním muzeu v Praze, je kniha 2 m vysoká a 70 m dlouhá.

ZÁKLADNÍ INFORMACE

Ve čtvrtek je otevřeno pro odbornou veřejnost od 14 do 19 hodin, v následující dny pak pro všechny zájemce od 10 do 19, a to i v neděli, kdy veletrh končí. Vstupné na odpoledne 5. května je 120 Kč, 200 Kč stojí permanentní průkaz pro odbornou veřejnost, v další dny je lístek za 90 Kč, děti od 6 do18 let, studenti a důchodci mohou přijít za 45 Kč, jedno i dvě děti do 15 let mají vstup v doprovodu rodičů zdarma.

Na veletrhu bude také udělena řada cen, autorům věnujícím se dětem Zlatá stuha, překladatelské uznání Premia Bohemica dostane István Vörös, který do maďarštiny přeložil verše Miroslava Holuba, Vladimíra Holana a mnoha dalších autorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám