Hlavní obsah

Starosta Moravského Krumlova sní o návratu Slovanské epopeje na zámek

Pokud Praha bude trvat na vystavení Slovanské epopeje v bývalé jízdárně jezdeckého pluku na pražském Pohořelci, pak radnice Moravského Krumlova nebude mít páky, jak tomu zabránit.

Foto: Milan Vojtek , Právo

Slovanská epopej je nyní rozdělena. Skupina japonských turistů včera viděla v moravskokrumlovském zámku jen patnáct pláten. Ostatních pět je v Praze.

Článek

„Žijeme v právním státě a platí zde zákony. Nepodniknu proti umístění epopeje v Praze nic, co by bylo neslučitelné se zákony. Pokud se Praha rozhodne, že epopej zůstane na Pražském hradě, nic na tom nezměním,” řekl Právu starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09).

Přesto stále doufá, že vše může dopadnout jinak. „Jednal jsem v Praze s primátorem Bohuslavem Svobodou a dalšími představiteli magistrátu, ujistili mě, že k zásadním rozhodnutím zatím nedojde. Praha si je vědoma existence žaloby Johna Muchy na určení vlastnictví a do soudního rozhodnutí se nechce do nějakých unáhlených akcí pouštět,” dodal starosta.

Více scénářů

Další osud Slovanské epopeje může být podle odlišných scénářů. Ten, kterému fandí Moravský Krumlov, předpokládá její zachování ve městě. Starosta se opírá o závěr jednání s hejtmanem Michalem Haškem a generálním ředitelem společnosti Incheba Alexandrem Rozinem. Společně se shodli na podpoře zachování epopeje v zámku, který by Incheba jako vlastník vložila do nového subjektu.

„Incheba k tomuto účelu zámek nabídla. Je třeba ustavit právnickou osobu, která jej bude vlastnit. Právníci kraje i naši právníci hledají cestu, jak by všeobecně prospěšná společnost, ať už bude mít statut jakýkoliv, mohla vzniknout a fungovat a jak by se mohla ucházet o dotace na obnovu zámku,” připomněl Třetina shodu, ke které dospěli na jednání v Brně.

V případě úspěchu plánu na rekonstrukci zámku chce starosta oslovit Prahu s možností vystavit epopej v důstojných prostorách opraveného zámku, navíc s doplněním o další expozice, připomínající Muchovu tvorbu.

Magistrát: je to věcí jednání

Pražský magistrát mezitím jedná se Správou Pražského hradu o možnosti pronajmout a zrekonstruovat bývalé jízdárny jezdeckého pluku na pražském Pohořelci. Podle názoru odborníků by mohly být vhodným prostorem pro epopej.

Do obou variant ale může vstoupit soud rozhodnutím ve sporu, v němž John Mucha zpochybnil vlastnictví epopeje Prahou. Odvolává se na nesplnění podmínky, podle které se Praha zavázala vystavět odpovídající pavilón pro vystavení Muchova díla. Skutečnost, že nyní je pět pláten uloženo v Praze a patnáct je možno vidět v Moravském Krumlově, kritizoval i John Mucha.

Do vyřešení sporu a zřízení vhodných prostor v Praze by viděl epopej raději jako celek v moravskokrumlovském zámku.

„V této chvíli nemáme k tomu, co už bylo zveřejněno, co dodat. Jasná je výstava v galerii ve Veletržním paláci, další je věcí jednání všech zainteresovaných stran,“ sdělila Právu Tereza Králová z pražského magistrátu na dotaz, zda Praha trvá na vystavení Slovanské epopeje v bývalé jízdárně na Pohořelci a jak by se magistrát stavěl k možnosti jejího vystavení ve zrekonstruovaných prostorách zámku v Moravském Krumlově.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám