Hlavní obsah

Incheba přenechá zámek se Slovanskou epopejí kraji či městu

Novinky, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Klíčová jednání o budoucnosti zámku v Moravském Krumlově zahájil ve čtvrtek jihomoravský hejtman Michal Hašek spolu s majitelem zámku. Tím je slovenská společnost Incheba reprezentovaná generálním ředitelem Alexandrem Rozinem. Jednání se také účastnil starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ředitel společnosti Incheba Alexandr Rozin (vlevo), jihomoravský hejtman Michal Hašek a starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (vpravo)

Článek

Podle hejtmana Haška se už v červenci uskuteční klíčová jednání v souvislosti se snahou zachovat expozici se Slovanskou epopejí malíře Alfonse Muchy na zámku v Moravském Krumlově. Vedení města a Jihomoravského kraje se setká s představiteli Prahy, která dílo vlastní, aby jednali o jeho návratu na Moravu. V červenci se bude jednat i o budoucnosti zámku a případně o jeho nových majitelích.

„Zahájili jsme velmi důležitá a rozhodující jednání, na jejichž konci by mělo být jasné, kdo se stane majitelem a správcem zámku. Zatím nemohu ještě nic bližšího říci, protože se musí také vyjádřit i další osoby, například správce dědictví Alfonse Muchy. Jisté však je, že jsme se jednoznačně všichni shodli, že máme prvořadý zájem, aby Muchova Slovanská epopej v Krumlově na zámku zůstala, a to celá. Nejen její část,“ uvedl bezprostředně po jednání hejtman.

Město chce plátna zpět

„O tom, jak budou konečné právní kroky vypadat, nelze zatím ještě hovořit. Nemohu tady například říci, že zámek, který, i když potřebuje rekonstrukci, má určitou nemalou hodnotu, věnujeme kraji či městu jako dar. Incheba má 3600 akcionářů a já bych takto za ně nemohl hovořit. Nicméně hledáme skutečně cesty, jak zámek do vlastnictví kraje nebo města vrátit. V tomto městě byla plátna přes 40 let, toto město se o ně postaralo a v tomto městě by i podle našeho názoru měla zůstat,“ potvrdil zásadní rozhodnutí za majitele historické budovy Právu Alexandr Rozin. V Praze je nyní 20 rozměrných pláten z kolekce, 15 jich zůstalo v Moravském Krumlově.

Foto: Petr Horník, Právo

Epopej v Praze

Město Krumlov by chtělo získat epopej zpět nejlépe v příštím roce, nejpozději pak do roku 2014. Počítá i s obnovou zámku. Expozici s kolekcí pláten chce podstatně rozšířit tak, aby prezentovala také vznik díla, život Muchy i období secese. O tomto projektu jedná radnice s ministerstvem kultury.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám