Hlavní obsah

Soundgarden bojují s vdovou po zpěvákovi

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vztahy mezi žijícími členy americké rockové skupiny Soundgarden a vdovou po v květnu roku 2017 zesnulém zpěvákovi kapely Chrisi Cornellovi jsou několik měsíců napjaté. Podle amerických médií hudebníci obvinili Vicky Cornellovou z toho, že si přisvojila peníze, které měly být věnovány na charitu. A chtějí také práva na sedm nahrávek.

Foto: ČTK/AP

Chris Cornell se svou manželkou Vicky v roce 2017.

Článek

Spor mezi skupinou a Cornellovou začal na sklonku loňského roku. Vdova podala na Floridě žalobu, ve které uvedla, že ostatní členové chtějí převzít práva na sedm dosud nevydaných nahrávek, které vlastnil Cornell v době těsně před svou smrtí. V soudním řízení zmínila, že uvedené písně byly vytvořeny Cornellem, obsahují jeho vokální linky a byly tím pádem jeho majetkem.

Netrvalo dlouho a členové skupiny rázně zareagovali. V únoru podali k soudu žalobu, ve které míní, že vdova nemá žádná práva na nevydané písně. Kytarista Ben Shepherd, baskytarista Kim Thayil a bubeník Matt Cameron uvedli, že písně byly napsány a nahrány všemi členy společně, což trvalo téměř deset let, a ne, jak tvrdí vdova, v roce 2017 pouze Cornellem. Ve své žalobě požadují přístup k výše uvedeným skladbám, jejichž jediné verze jsou uloženy v notebooku Cornella, ke kterému může pouze vdova.

Následně 6. května byla u soudu v Miami podána další žaloba proti Cornellové. Tentokrát ji členové skupiny obvinili ze zneužití peněz na charitu. Jde o částku, která byla vybrána během vzpomínkového koncertu na Cornella v lednu 2019. Členové Soundgarden říkají, že s vdovou uzavřeli ústní dohodu, podle které měly peníze z koncertu putovat na konto nadace Chris And Vicky Cornell Foundation.

Podle nich nicméně nešel několikamilionový zisk z celé sbírky na charitu, ale přivlastnila si ho Cornellová a využívá ho pro sebe a svou rodinu. Dokonce si podle žaloby měla být od začátku vědoma toho, že peníze nepoputují na pomoc těm, kteří to potřebují. Muzikanti míní, že takové kroky vedou ke ztrátě reputace skupiny Soundgarden a vystavují ji ztrátě důvěry u fanoušků.

V novém soudním řízení se rovněž znovuobjevila otázka práv na zmíněných sedm písní. Členové Soundgarden stále věří, že patří jim, a kroky Cornellové jsou podle nich politováníhodné a nepravdivé.

Vdova na svém twitterovém účtu odpověděla, že ji nemohou umlčet a zastrašit další lži. V prohlášení pro Rolling Stone nazvala soudní proces nemorálním, urážlivým a škodlivým.

„Když útočíte na nadaci, napadáte odkaz mého manžela. Nemá to nic společného s tím, kdo vlastní nahrávky. Jejich falešná obvinění jsou pokusem poškodit mou důvěryhodnost, ale také nadaci, kterou jsme já a můj manžel vytvořili,“ napsala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám