Hlavní obsah

Skupina Korn: nová deska, starý styl

Právo, Jaroslav Špulák

Zdá se, že ve stylu zvaném nu-metal, který pomáhali tehdejší američtí pionýři Korn v polovině devadesátých let definovat, bylo již vše řečeno. Určitě tedy v jeho razantní poloze, která předcházela melodickým choutkám Linkin Park na začátku nového tisíciletí. Ti přinesli druhou vlnu nu-metalu, o něm ale nebude řeč.

Foto: Glodi Balazs (http://harcsaveronika.hu/)

Veronika Harcsa

Článek

Korn s velkou slávou a pompou nahráli a vydali čerstvé album Take A Look In The Mirror. Proklamovali, že je to další stylový šlapanec kupředu, jenže skutečnost je prostší, než se dalo předpokládat: žádný velekrok to není.

Vyčerpanost uvedeného stylu je na desce přímo hmatatelná. Americká pětice se totiž ve všech svých skladbách takřka zásadně vrací do minulosti, jinými slovy kopíruje sebe sama. Nemůžeme proto hovořit o nepovedeném počinu, mluvme o velmi nezajímavém.

Korn využili všech dostupných a objevených stylových klišé. Výtečně pracují s dynamikou, proměňují lehké polohy s ukřičenými a nervními, snaží se nalézt tu a tam nějakou melodii a zvuk jejich kolekce je neobyčejně vyspělý a masivní.

Problém je v progresivitě, v níž jako by skupina mimoděk přiznala, že současná doba je mnohem melodičtější, než dokázala připustit. Trochu se tak dostala do situace, kdy nabízí vlastní stařičký, kdysi úspěšný produkt, ale zarůstá již mechem, protože si v poslední době nevydělala ani na holící strojek. Přitom s ní vždy někdo rád poklábosí... o minulosti.

Korn: Take A Look In The Mirror

Sony Music/Bonton, 56:50

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám