Hlavní obsah

Skotští anarchisté zpívali píseň o Kalouskovi

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kultovní skotská anarchopunková kapela Oi Polloi při svém pondělním pražském koncertu zazpívala novou píseň o českém ministru financí, kterého v ní poslala do jistých míst. Když jí zpěvák Ruairidh uváděl, řekl, že si české publikum také zaslouží skladbu, které se bude zabývat přímo jeho zemí.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Ruairidh MacAllan z Oi Polloi

Článek

Ruairidh řekl, že skupina už zpívala o Nikaraguy, o solidaritě se švédskými anarchisty, jimž neonacisté vypálili kulturní centru, i Union Jacku jako o symbolu imperialismu, a že nyní má něco pro české publikum. Jen se omluvil za svou výslovnost a spustil píseň.

Fuckování politiků je u punkových kapel běžné, své si schytal především americký prezident George Bush. Oi Polloi však po pár dnech v České republice, kde kromě Prahy hráli v Brně a ve Vsetíně, pochopili, že strůjcem politiky škrtů není premiér nebo prezident, ale právě ministr financí. Nešlo přitom o nějaký trik na posluchače, kdy by se jen vyměňovalo jméno politika, ale speciálně složenou píseň.

O Polloi nejsou nějakým obskurním reliktem minulosti, kteří ulpěli v polovině osmdesátých let v čase protestů proti Margaret Thatcherové, jak se ještě před pár lety mohlo zdát. V době krize získaly jejich texty o chamtivých kapitalistech a brutálních policistech chránících jen mocné novou aktuálnost. A bylo to vidět i na návštěvnosti. Zatímco před pár lety hráli Oi Polloi v zapadlém žižkovském sklepě, nyní vystoupili na Strahově, kde zcela zaplnili klub 007. Jejich řízná angažovaný punk nyní získal nový život.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám