Hlavní obsah

Oi Polloi doufají, že Británie brzo skončí na smetišti dějin

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na dvou koncertech se představí v ČR anarchopunkoví skotští Oi Polloi. V sobotu 12. května zahrají areálu letního kina Bystřička na Vsetínsku v rámci festivalu Cultburger Picnic, kde se s nimi představí německé skupiny Power a Typhoon Motor Dudes. O dva dny později vystoupí v Praze v klubu 007. Na otázky Novinek odpovídal zakladatel skupiny, zpěvák Ruairidh MacAllan.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Ruairidh MacAllan z Oi Polloi

Článek

Budete hrát i písně z právě vycházejícího nového alba Dùisg!?

Jako obvykle budeme hrát směs starých a nových písní. Víme, že lidi vždy chtějí slyšet starší oblíbené písně stejně jako nový materiál. Na koncertech máme rádi, když je vyrovnaný podíl materiálu z různých období. A protože Dùisg! by měl vyjít na začátku května, budeme z něj taky hrát několik písní. Myslím, že se lidem budou líbit, jsou to typičtí Oi Polloi - hlasití, silní a političtí.

Cítíte, že svět je v ekonomické krizi? Odráží se to nějak ve vašich písních?

Samozřejmě, že to pociťujeme a reflektujeme v našich skladbách. Všichni žijeme pod hranicí chudoby a sami bojujeme o přežití, takže nás ekonomická situace postihuje osobně. Jak vycházejí najevo klíčové důvody, proč ke krizi došlo, tak na ně s kapelou poukazujeme. Na novém LP Dùisg! je o tom pár písní. Rádi bychom si mysleli, že to jsou smrtelná muka kapitalismu, temnota před rozbřeskem, protože věci nemohou takto dál pokračovat, prostě to není environmentálně udržitelné.

Skotsko míří k nezávislosti. Jak to nyní vnímáte?

Čím dříve bude Skotsko nezávislé a tak zvaná Velká Británie skončí na smetišti dějin, tím lépe. Neříkáme to jako nějací skotští vlastenci v duchu Statečného srdce, ale ve víře v decentralizaci moci a v touze ukončit vládu pravicového Londýna nad Skotskem.

Thatcherová a vlády v Londýně, které ji následovaly, zcela zruinovaly Skotsko, lidi to otrávilo, mají toho dost. Obyvatelé Skotska vždy volili více nalevo než lidé v Anglii, a to odráží i politika současné skotské vlády SNP, která není tak špatná jako většina mainstreamových stran.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám