Hlavní obsah

Skladatel Karel Svoboda byl obviněn kvůli zadluženému muzikálu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Muzikál Dracula dostal svého skladatele a producenta Karla Svobodu do nesnází. Spolu se dvěma kolegy z producentské společnosti Monte musical byl obviněn ze zvýhodňování věřitele a z porušení pravidel v konkurzním řízení. Potvrdil to obvodní státní zástupce pro Prahu 3 Petr Cibulka. Monte musical údajně v Kongresovém centru Praha, kde Draculu uváděl, nadělal dluhy za 20 miliónů korun.

Článek

Karel Svoboda je předsedou představenstva Monte musical. Ve vedení firmy jsou ještě Daniel Honzík a Jiří Paulů. Trojici obviněných hrozí za porušení pravidel v konkurzním řízení šest měsíců až tři roky vězení, za zvýhodňování věřitele pak dokonce trest odnětí svobody v trvání dvou až osmi let. Policie zatím všechny obviněné stíhá na svobodě.

"Obvinění upřednostnili při vyplácení dluhů některé věřitele před jinými, i když měli v té době povinnost prohlásit konkurz na svou společnost. Jde o částku převyšující 5,5 miliónu korun," upřesnil Cibulka.

Poškozenou stranou je podle něj Kongresové centrum Praha (KCP), v jehož budově firma Monte musical Draculu uváděla.

"Samozřejmě s tím trestním stíháním nesouhlasím a podal jsme si proti němu stížnost. Podle mě se žádný trestný čin nestal a nejsem si naprosto ničeho vědom," reagoval Svoboda. Stížnost proti stíhání zřejmě podají i ostatní obvinění.

Snížené základní jmění mělo oklamat věřitele

Vloni v říjnu vyšetřovatelé případ zastavili s tím, že se nikdo nedopustil trestného činu. S tím ale nesouhlasila státní zástupkyně, která má věc na starosti, a v listopadu případ vrátila policii, aby své šetření doplnila. Zastupitelství tak vyhovělo KCP, které proti odložení podalo stížnost.

Podle České televize Monte musical předtím, než na něj byl vyhlášen konkurz, zmenšil své jmění, a snažil se tak podvést své věřitele. KCP je v majetku pražské radnice, která podala na Monte musical trestní oznámení. Náměstek pražského primátora Jan Bürgemeister uvedl, že finanční podstata firmy před vyhlášením konkurzu byla úmyslně ztenčena tak, aby věřitelé neměli naději na úspěch. Město bude podle něj dluh jen těžko vymáhat.

Karel Svoboda už dříve uvedl, že je to naopak KCP, které dluží peníze jeho firmě. Až dluh vyrovná, zaplatí prý pohledávky také jeho produkční společnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám