Hlavní obsah

Sjednocení sazby DPH by zlevnilo e-knihy

Právo, František Cinger

Na případné zvýšení snížené sazby DPH u knih z 10 na 19 % doplatí kromě čtenářů a vůbec kultury jistě nakladatelé a knihkupci, paradoxně si polepší elektronická kniha, která je nyní jako „služba“, a nikoli „zboží“ zdaněna 20 %.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V dohledné době tištěné knihy možná výrazně podraží.

Článek

„Ano, e-knihy mají dvacet procent. Tam se ale šetří na tisku, takže to tolik nebolí. Navíc jako e-knihy se vydává pouze to, co vychází i v tisku, jinak se to nevyplatí, takže přednáklady jsou již zaplacené,“ uvedl pro Právo spisovatel Martin Vopěnka z nakladatelství Práh, jeden ze spoluautorů výzvy SOS nakladatelů.

Knižní trh stagnuje

Ti také upozorňují na to, že náš knižní trh už řadu let v podstatě stagnuje, celkový obrat neroste ani neklesá. A neexistuje žádný způsob jak ho zvýšit. Ve výsledku by to podle nich znamenalo, že nakladatelé a knihkupci budou dodatečně zdaněni z obratu sazbou 9 %. A to je připraví prakticky o veškerý zisk, a tedy i o důvod jejich činnosti.

Podle Josefa Žáka z distribuce Kosmas.cz bude případný dopad na trh citelný. Řada knihkupců, kteří se pohybují neustále na hraně rentability, by musela zvednout obrat, což podle něho při prognóze ekonomického vývoje není reálné. Takže je to existenčně postihne.

„Zkušenost z dřívějšího zvýšení z 5 na 10 % ukázala, že nakladatelé doporučené ceny nezvedli, takže knihy vlastně zlevnily. Nyní by to ale nebylo možné, i když by se tím směrem měl projevit tlak trhu,“ uvedl Žák a dodal: „Byla by to rána, která by vedla ke koncentraci stále rozdrobeného knižního trhu, a to i v distribuci. Nyní je u nás asi desítka distributorů, v Německu dva hlavní a pak menší speciální. Nejspíš nás to také čeká.“

Náročnější kultura na okraji zájmu

Na smutnou zkušenost Slovenska při zavedení rovné daně za Dzurindovy vlády, což vedlo prakticky ke 100% zvýšení daně a katastrofálně to postihlo nabídku a distribuci nových i starých knih, upozornil prozaik Petr Prouza, předseda Klubu českých spisovatelů. Zaniklo tehdy mnoho knihkupců, snížila se nabídka, náklady knih klesly více než o polovinu.

„Předpokládané zvýšení nás spolehlivě zavede do suterénu druhotné čtenářské negramotnosti. Vstříc bulvárním sešitkům narvaným pitomostmi. Za přehlíživého, arogantního nezájmu současné politické reprezentace se v ČR literatura a vůbec myšlenkově náročnější kultura odsune na úplný okraj celospolečenského zájmu,“ uvedl Prouza.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám