Hlavní obsah

Sir Nicholas Winton byl navržen na Nobelovu cenu míru

Právo, Věra Míšková

Ovacemi vstoje přivítali ve čtvrtek dopoledne v zaplněném Kongresovém centru Praha mladí účastníci projekce filmu Nickyho rodina jeho protagonistu sira Nicholase Wintona. Ten těsně před druhou světovou válkou zorganizoval odjezd šesti stovek československých, převážně židovských dětí do rodin ve Velké Británii.

Článek

Zachránil je tak před deportací do nacistických koncentračních táborů. Film, který vypráví jeho i jejich příběhy, natočil režisér Matěj Mináč.

Při této příležitosti předal první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka norskému velvyslanci v ČR Jensi Eikaasovi nominační dopis na udělení Nobelovy ceny míru. Předání byla přítomna i britská ambasadorka Sian MacLeodová a také několik „Wintonových dětí“, které žijí po celém světě včetně České republiky. Ze 661 zachráněných se jich dosud 261 podařilo nalézt.

„Je mi velkou ctí a zároveň i satisfakcí předat tento nominační dopis. Už loni jsem totiž podepsal nominační dopis ve prospěch sira Nicholase a obrovskou podporou mi přitom byly podpisy petice, kterou v Česku podepsalo více než 100 tisíc dětí,“ řekl Sobotka a dodal: „Činy lidí jako je on, jsou pro nás důkazem, že i jednotlivec může udělat hodně pro mír, svobodu a demokracii a že aktivní život s čistým štítem má svůj smysl.“

Prvními diváky byli mladí lidé z celé republiky včetně žáků ZŠ Nicholase Wintona v Kunžaku, kteří jako první přišli s tím, že by měl Winton dostat Nobelovu cenu míru.

Filmová sága

Snímek Nickyho rodina kombinuje dokumentární výpovědi s hranými pasážemi a v závěru zdůrazňuje, kolik dětí na světě stále ještě potřebuje naléhavě pomoc, a jak Wintonův čin přivedl mnoho lidí k rozhodnutí nejen dětem, ale i starým nebo nemocným pomáhat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hlavní představitelé dokumentárního snímku Nickyho rodina včetně pamětníků a režiséra Matěje Mináče (dole, třetí zprava)

„Film na mě velice silně zapůsobil, je cenný mimo jiné tím, že nekončí zdokumentováním minulosti, ale předává štafetu dál,“ řekl Právu po projekci Zdeněk Svěrák, který se s manželkou (oba jsou bývalí učitelé) projekce zúčastnil. Dodal také, jak je velice příjemně překvapily reakce mladých lidí při projekci i přivítání 101letého sira Wintona v sále.

Foto: Reuters

Stojednaletý Nicolas Winton na premiéře filmu Nickyho rodina v Praze

Matěj Mináč s koproducentem a střihačem Patrikem Paššem vybírali ze 450 hodin natočeného materiálu, pracovali 4000 hodin ve střižně, natáčeli s tisícovkou dětí v osmnácti zemích světa.

„Říkám tomu filmu sága, protože zahrnuje vlastně dvaasedmdesát let života jedné rodiny. V roce 1938 příběh začal, pak se o něm 50 let nevědělo, až v roce 1988 našla Wintonova manželka doma na půdě dokumentaci a zveřejnila ho. Pak se postupně odhalovaly i příběhy dětí, které se podařilo najít a dnes to má sílu měnit svět,“ řekl Právu Mináč, který v roce 2001 natočil dokument Síla lidskosti – Nicholas Winton, za který získal cenu Emmy a který obletěl svět.

„Tehdy jsem si myslel, že to téma je uzavřené, ale reakce byla neuvěřitelná. V USA si o film řeklo několik organizací, zdarma jsme ho poskytli na vyžádání univerzitám, ve Velké Británii ho mají v každé základní škole, ozývaly se žádosti z Austrálie, Nového Zélandu. A pak začaly chodit dopisy – je jich na 3000 a lidé nám v nich sdělují, jak je Wintonův čin inspiroval k pomoci druhým. Proto jsme se rozhodli jít dál a natočit ještě Nickyho rodinu,“ dodal Mináč.

Reklama

Výběr článků

Načítám