Hlavní obsah

Sinéad O’Connor i bývalý kolega Winehousové uctili klasika soulu a funky Mayfielda

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada hudebních osobností, jako Sinéad O’Connor, Bilal, Mavis Staplesová nebo Binky Griptite z bývalé doprovodné skupiny Amy Winehousové The Dap-Kings, uctila o víkendu nedožité sedmdesátiny americké soulové legendy Curtise Mayfielda.

Článek

Chicagský muzikant a zpěvák Curtis Mayfield patřil k průkopníkům soulu a funku v šedesátých a sedmdesátých letech. Jeho skladby i gospelem inspirovaný falzet ho proslavily po celé Americe, mnozí připomínají také jeho politický aktivismus.

Mayfield, podobně jako Marvin Gaye, nechtěl zůstat u typického soulu, který byl jen o sexu, a vnesl do něj politické komentáře. Boj černochů za rovnoprávnost si tak mnozí spojují s tvorbou jeho skupiny The Impressions, která zaznamenala úspěch třeba s písněmi People Get Ready (později ještě slavnější v podání Arethy Franklinové) či Gypsy Woman, It’s Alright a Keep On Pushing.

Během sedmé dekády se Mayfield věnoval sólo kariéře, složil další hity Pusherman či Freddie’s Dead a prodal milióny desek. Zemřel poměrně mladý v roce 1999.

Foto: curtismayfield.com

Curtis Mayfield

Na megakoncert v newyorském Lincolnově centru se dostavili jeho bývalí kolegové z The Impressions Sam Gooden a Fred Cash a řada umělců, kteří ho znali nebo se jím cítí inspirováni.

Mladý zpěvák Bilal, Sinéad O’Connor, TV On the Radio nebo legendární hráč na hammondky Dr. Lonnie Smith vystupovali pod taktovkou Binky Griptita, kytaristy retro-soulových The Dap-Kings, kteří kdysi spolupracovali s Amy Winehousovou na průlomové desce Back to Black.

Politiku nevynechali

Mayfieldova generační souputnice Staplesová, bývalá členka další kultovní skupiny Ameriky šedesátých let The Staple Singers, připomněla politickou angažovanost jeho tvorby vlastním politickým proslovem.

"Co je to s těmi lidmi, co pořád znevažují našeho prezidenta?" rozčílila se zpěvačka uprostřed skladby This is My Country. Nechápe prý, proč někteří lidé stále zpochybňují, že Obama je rodilý Američan. Reagovala také na heslo konzervativního hnutí Tea Party "Vezmeme si naši zemi zpátky".

"Kam zpátky? Do padesátých let? Do šedesátých? Já si nepůjdu sednout v autobuse dozadu. Nikdy!" připomněla slavný spor černošky Rosy Parksové o právo sednout si v autobuse na místo pro bílé, který vstoupil do dějin.

Reklama

Výběr článků

Načítám