Hlavní obsah

Sérii koncertů a výstavu nabídne Mezinárodní den Romů

Osmý duben je Mezinárodní den Romů. Kulturní akce se však konají po celý týden. Hlavním tématem bude podpora Ukrajiny a lidí, kteří z ní přicházejí.

Foto: Profimedia.cz

Mária Bikárová

Článek

Oslavy zahájí v úterý 5. dubna vernisáž fotografií předního českého fotografa Karla Cudlína. Venkovní výstava nazvaná Tenkrát na Žižkově bude umístěna na Kostnickém náměstí na Praze 3. Jde o snímky Romů, které známý fotograf léta fotil na Žižkově.

Ve středu 6. dubna se koná koncert kapely Romano Zorba v pražském Rock café. Jejím frontmanem je zakladatel legendární kapely Terne čhave Roman Zorba Horváth a zpěvačkou Pavlína Matiová.

Ve čtvrtek 7. dubna následuje koncert Ivan Herák & hosté v Kampusu Hybernská.

Na galavečeru v Divadle Archa vystoupí 8. dubna zpěvačky Mária Bikárová, Veronika Kačová a Sára Kaliášová nebo houslový virtuóz Ivan Herák. Jedním z vrcholů večera bude i unikátní taneční show.

Oslavy zakončí koncert Lucie Bikárové a hostů v pátek 9. dubna v pražské Cargo Gallery.

„Jsme si plně vědomi toho, že současná situace ve světě, a především na území napadené Ukrajiny, nenahrává velkým oslavám. Přesto bychom rádi využili příležitost Mezinárodního dne Romů, abychom společně vyjádřili svou podporu všem obyvatelům Ukrajiny, poděkovali jim za jejich statečné vzdorování proti přesile a nabídli svou pomoc i těm, kteří museli kvůli válce opustit své domovy a přišli v posledních týdnech sem do České republiky,“ dodal ředitel organizace ARA ART David Tišer.

Mezinárodní den Romů připadá na 8. duben, což je den vzniku Mezinárodní romské unie, která byla založena 8. dubna 1971 na kongresu v Londýně.

Reklama

Výběr článků

Načítám