Hlavní obsah

Sean Connery uvedl v Praze Ligu výjimečných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Evropská premiéra filmu Liga výjimečných se uskutečnila v úterý v Praze za účasti Seana Conneryho, který film divákům ve Slovanském domě představil. Výtěžek z premiéry byl věnován na charitu. Loni touto dobou se v Praze natáčela část snímku režiséra Steva Norringtona, který se v našich kinech objeví 25. září, a štáb zastihly ničivé povodně.

Foto: NaZemi

Dobrovolníci v Brně například prodávají fair trade produkty

Článek

Connery, který byl tragédií dojat, si jako spoluproducent prosadil, že se evropská premiéra odehraje právě v Praze a výtěžek ze slavnostní akce bude věnován ve prospěch veřejné sbírky hlavního města na pomoc obětem povodní a Nadaci Dagmar a Václava Havlových Vize 97. "Loni jsem Havlovým slíbil, že využiji film pro podporu města po povodni," uvedl Connery a dodal: "Jsem rád, že tu jsem zpátky. Změny, které tu po roce nastaly, jsou neuvěřitelné."

Evropská premiéra filmu  vynesla 1,69 miliónu korun. Dva šeky na 845 000 korun před projekcí ve Slovanském domě převzali pražský primátor Pavel Bém a exprezident Václav Havel s manželkou za nadaci Vize 97.

Na Conneryho čekali fanoušci

Stovky lidí se v úterý k večeru tísnily před pražským Slovanským domem, aby přivítaly slavného holywoodského herce Seana Conneryho a dalších několik filmových hvězd. Čekání si mohli zkrátit sledováním celoplošné obrazovky, kde se promítaly upoutávky na Ligu výjimečných. Po osmnácté hodině se ujal role konferenciéra Marek Vašut. Přiblížil obsah filmu a rozdal pět párů lístků vybraným jedincům, kteří se prokázali nejsilnějšími hlasivkami.

Přesně ve čtvrt na osm z černého mercedesu vystoupil dlouho očekávaný Sean Connery se svou manželkou. Před projekcí filmu, jenž byl uveden najednou ve třech sálech, představil i další herce, kteří mu ve filmu sekundují. Diváky krátce pozdravili Peta Wilsonová, Shane West, Stuart Townsend, Jason Flemyng a Tony Curran. Wilsonovou diváci znají z televizního seriálu Brutální Nikita. West v Lize výjimečných představuje mladého agenta Toma Sawyera, Townsend po Conneryho boku hraje Doriana Graye.

Večer se konal raut

Po premiéře tisícovka hostů zamířila na recepci v areálu Strahovského kláštera, kde si mohli prohlížet fotografie ze záplav a zhlédnout dokument na stejné téma Má vlast. K vytvoření dokumentu loni vyzval Connery s tím, že k němu namluví komentář a rozešle jej zahraničním televizím jako výzvu světu, aby pomohl zachránit české kulturní dědictví.

Havel zamíří na Hrádeček

Exprezident Václav Havel, kterého trápily v posledních třech týdnech opět plíce a trochu i srdce, vymění ve středu Prahu za pobyt na Hrádečku. "Bude tam nabírat sílu," uvedl na dotaz Práva jeho tajemník Jakub Hladík. Podle něj exprezident navštívil po nemoci v úterý na chvíli svou pražskou kancelář, ale odjížděl unaven. Také pracovní program je pečlivě zvažován, aby nebyl příliš Havel zatěžován.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám